Műanyag korcsolyapályályát terveznek a Parlament előtti parkoló területére. Csak ha nem sikerül a jégpálya-pályázaton nyertes cégnek beszerezni a szükséges 1800 négyzetméternyi műanyag jeget, akkor lesz hagyományos, mesterségesen fagyasztott jég. A gyermekeknek szánt ingyenes pályán 250-300-an korcsolyázhatnak egyszerre, így nagy érdeklődés esetén elképzelhető, hogy félóránként cserélik a közönséget.

Elképzelhető, hogy nem valódi, hanem műanyag jégből készítik a Parlament előtti jégpályát. Erről Hámori László, a Szín-Lap Bt. rendezvényszervezője beszélt az [origo]-nak. A Miniszterelnöki Hivatal kedden hirdette ki a korcsolyapálya megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázat eredményét, eszerint a 24 pályázó cég közül a Szín-Lap Bt. ajánlatát találták a legjobbnak.

Hámori László a jégpálya technikai megvalósításáról elmondta, hogy a pálya kialakítását nem szeretnék a természetre bízni, ezért műanyagból akarják megépíteni. Így nagymértékben csökkenthetik az energiafelhasználást - a mesterségesen fagyasztott jég előállítása ugyanis sok energiát igényel. A műanyag-jeget azonban nehéz beszerezni - az országban jelenleg csak körülbelül 600 négyzetméternyi áll rendelkezésre. A fennmaradó 1200 négyzetmétert külföldről hoznák be, ha találnak.

A jégpálya felülete 1800 négyzetméter lesz. Amennyiben mégis igazi jégből készítik, az ehhez szükséges hűtőberendezést egy konténerben helyeznék el a közelben, a jég karbantartására pedig a Városligeti jégpálya felületét gondozó céget kérnék fel - mondta el Hámori László. A karbantartás napi egy órát venne igénybe.

A 30-szor 60 méteres jégpályát 2-es villamos vonala, és a parlament előtt álló tujasor között helyezik majd el. A kordonnal körbevett területen, a pálya villamos felőli oldalán öt darab 42 négyzetméteres hatszögletű sátrat állítanak fel - ahol cipőt lehet váltani. Itt lesz a büfé, és természetesen itt őrzik majd a levetett lábbeliket is. A kordonon belülre több kapun lehet majd bejutni.

Mivel a megrendelő kifejezetten a gyermekeknek szánja a jégpályát, felnőtteket csak kisebb gyermekek kísérőjeként engednének fel a jégre, de mint Hámori László mondta, igyekeznek majd a legnagyobb rugalmassággal eljárni. A jégen egyszerre körülbelül 250-300 gyermek fér el kényelmesen - mondta a rendezvényszervező.

A szervezők azonban nagy érdeklődéssel számolnak. Erre való tekintettel azt tervezik, hogy vagy félórás turnusokban engedik az embereket a pályára, vagy a nappali órákban csak gyermekeket engednek be, a felnőtteknek pedig maradnának az esti órák - közölte az [origo]-val Gál J. Zoltán kormányszóvivő, aki szerint 4-500-an is elférnének a jégen.

A jégpálya megvalósítási költsége bruttó 45 millió forint. Ennek kifizetését utóbb a Szerencsejáték Rt. magára vállalta. A Miniszterelnöki Hivatal közölte, a náluk erre a célra elkülönített összeget karitatív célokra, gyermekkorházak támogatására, valamint a hajléktalanok téli ellátására fordítják. A pálya december 22 és január 2 között lesz látogatható, reggel 10 és este 10 óra között - áll a MeH közleményében, melyben amúgy valódi jéggel borított korcsolyapályát ígérnek.