Fideszes polgármesterek szerint tíz- és százezreknek büntetés, hogy nem teszik rendbe a Moszkva teret. A politikusok felhívták a figyelmet arra, hogy a 2-es metró felújításával a teret is rendbe kellene hozni. Demszky Gábor főpolgármester korábban azt mondta: nagy valószínűséggel a 4-es metró megelőzi a Moszkva teret.

A Fidesz szerint a budaiak tíz- és százezreit bünteti a főváros azzal, hogy a tízéves fővárosi fejlesztési tervekben nincs benne a Moszkva tér felújítása - közölte Nagy Gábor Tamás I. kerületi fideszes polgármester. A politikus szerint hiába, hogy három éve három érintett kerület öt-öt millió forintot tett félre a tér átépítési koncepciójának kidolgozására ezt a pénzt nem tudták elkölteni. A Moszkva térrel kapcsolatos aggodalmairól két jelenlegi és egy volt fideszes budai polgármester beszélt csütörtök délelőtt a helyszínen.

A politikusok felhívták a figyelmet arra, hogy a 2-es metró rekonstrukciójára fordítandó hitel felvétele mögött nincs szakmai koncepció. Mitnyan György, XII. kerületi polgármester pedig megjegyezte: tudomása szerint a hitelt hét évre veszi fel a főváros, de azt nem lehet tudni, miből fizetik majd vissza. A 125 millió eurós hitelről ma dönt a fővárosi közgyűlés. A hitellel együtt 50 milliárd forintot szán a főváros a felújításra, miközben a Moszkva térre nem jut pénz.

Bence B. György volt II. kerületi polgármester szerint a metrófelújítással együtt fel kéne újítani a teret is. Kifogásolták, hogy a metrófelújítás kapcsán szóba sem került a tér átépítése, és az sem, hogy a metrómegálló kijáratot kapjon a Széna tér felé is.

A fiedeszes politikusok megjegyezték, hogy a Moszkva tér a szocialistáknak csak az önkormányzati választásokig volt szívügye. Október 20-a előtt a téren sepregető szocialista jelölteket azóta nem lehetett errefelé látni, ahogy eltűntek a posztos rendőrök is - tették hozzá.

Demszky Gábor főpolgármester korábban az [origo]-nak azt mondta: "Valószínűleg nem fogjuk tudni a Moszkva teret és a 4-es metró vonalán levő tereket egyszerre rendbe tenni, az alagútfúrással és az összes többi munkával párhuzamosan. A Moszkva tér rendbetételéhez az érintett kerületek nagyvonalú hozzájárulásán kívül - három kerület találkozópontja a Moszkva tér - a kormány pénzügyi injekciója is szükséges lenne. Ilyen fajta injekciókat nem szoktunk kapni, ezért azt gondolom, hogy nagy valószínűséggel a 4-es metró megelőzi a Moszkva teret."