Húsz százalékkal több a mentőbaleset

Tavaly egész évben 39 mentőautó szenvedett balesetet, idén már több mint 50. Csak az elmúlt egy héten három mentőbaleset történt, nemrég pedig halálos áldozata is volt egy ütközésnek.

Az idei évben eddig már több mint 50 mentőautó szenvedett közlekedési balesetet, miközben tavaly egész évben 39 személyi sérüléses baleset volt. A 2001-es balesetek közül 18 esetben állapították meg, hogy a mentőautó sofőrje volt a hibás. 2002-ben csökkent ez a szám, eddig 15 alkalommal volt a baleset okozója a mentő vezetője.

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint 61 millió kilométert mentek járműveik, és 2,7 millió beteget szállítottak. A számokból kiderül, hogy 3 millió kilométerenként történik olyan baleset, amelynek okozója a mentő sofőrje.

Leggyakrabban kereszteződésekben történnek balesetek. Általában a mentő sofőrje nem várja meg, míg zöldre vált a jelzés, hanem átmegy a piroson, miután meggyőződött arról, hogy elengedik az autósok. Sok esetben azonban ilyenkor történik a baleset - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Ilyenkor mindig kényes jogi helyzet alakul ki, mert az autós mondhatja, hogy nem látta, nem hallotta vagy, nem vette észre a mentőautót.

A balesetek növekedésének számát indokolhatja a közlekedési kultúra változása, a növekvő forgalom, és hogy kisebb a mentőautó tekintélye. A szóvivő szerint úgy lehetne csökkenteni a balesetek számát, ha a vezetés oktatásakor jobban felhívnák az emberek figyelmét arra, hogy tiszteljék a megkülönböztető jelzéseit használó autót. A mentők sofőrjeinek pedig folyamatosan felhívják a figyelmét arra, hogy óvatosan vezessenek.

Bár a mentőautóval balesetet szenvedett betegek indíthatnának pert a mentőszolgálat ellen, ez nem túl gyakori - mondta a szóvivő. A balesetet okozó mentősofőrök pedig pénzbüntetést kaphatnak, de ennek alkalmazása is ritka.

KAPCSOLÓDÓ CIKK