Jogerősen hat évet kapott Székely Zoltán

Hat év fogházra és mellékbüntetésként kilenc millió forint pénzbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság az egykori kisgazda, majd független politikust, Székely Zoltánt. Az ítélet jogerős. Székely Zoltán az összes tárgyaláson tagadta a bűnösségét, azt állította, hogy nem kért és nem is fogadott el kenőpénzt.

A Legfelsőbb Bíróság - az elsőfokú ítélethez hasonlóan - hat év szabadságvesztésre ítélte Székely Zoltán egykori kisgazda országgyűlési képviselőt, kétrendbeli hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt. Az elsőfokú ítélettel ellentétben nem börtönben, hanem kevésbé szigorú fogházban kell eltöltenie a büntetési idejét, mivel a bíróság figyelembe vette Székely Zoltán megromlott egészségügyi állapotát. Jó magaviselet esetén a büntetési idő kétharmadának letelte után szabadlábra kerülhet az elítélt, ráadásul beleszámít az előzetesben leült mintegy másfél éves időszak is a büntetésébe. Így Székely ideális esetben két és fél év múlva szabadulhat.

Mellékbüntetésként ügyészi indítványra kilencmillió forintot kell fizetnie a volt politikusnak, amely közel van a maximálisan kiszabható bírsághoz, a 10 millió forinthoz. Ennek kiszabását a bíróság azzal indokolta, hogy parlamenti képviselőként példamutató módon kellett volna viselkednie. Ha Székely nem tud, vagy nem akar fizetni, akkor napi 15 ezer forintért leülheti a pénzbírságot, a rendes büntetésén túl.

A bíróság a volt politikus védekezését nem tartotta megalapozottnak. Székely Zoltán az összes tárgyaláson tagadta a bűnösségét, azt állította, hogy nem kért és nem is fogadott el kenőpénzt. A vád koronatanúja, Balla Dániel építési vállalkozó viszont azt mondta, hogy Székely 30, később 20 millió forintot követelt tőle. Cserébe azt ígérte, hogy befolyásos politikusként szerez neki munkát. A vádlott a korábbi tárgyalásokon azt mondta: nem tudta, hogy Balla egy pénzzel teli táskát ad át neki. Az ügyészségi nyomozók viszont tetten érték 2000 októberében a budapesti Gellért téren, amint a 20 milliót tartalmazó táskával autójában ült és éppen indulni készült.

Székely Zoltán az ítélethirdetés után nem kívánt nyilatkozni, mivel elmondása szerint csak gorombaságokat tudott volna mondani. Bárándy György, Székely ügyvédje a tárgyalás után azt mondta: nem valószínű, hogy felülvizsgálati kérelemmel élnek. Erről azonban csak az ítélet írásbeli, részletes indoklásának tanulmányozása után döntenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK