Környezeti szennyezés az Őrségben

Több mint kétezer liter gázolaj folyt ki az Őrségben, amikor a szlovén-magyar vasútvonalon, Őriszentpéter állomáson egy tolatómozdony kisiklott, és megsérült az üzemanyagtartálya. A baleset még csütörtökön történt, a MÁV Rt. munkatársai azonban késlekedve értesítették a környezetvédelmi felügyelőség szakembereit is, ami rontja a védekezés, a kárenyhítés hatékonyságát.

A kifolyt 2200 liter gázolaj a pályatestről továbbszivárgott a vízelvezető rendszerbe és bejutott a talajba is, de Hompasz Gyula, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője szerint nem történt súlyos, jóvátehetetlen környezeti károsodás. A Zalába semmi esetre sem kerülhetett olajszennyeződés - mondta a szakember.

A környezetvédelmi szakemberek a MÁV dolgozóival együtt megpróbálják összegyűjteni a gázolajat, és perlittel igyekeznek semlegesíteni az olajszennyezést. Hompasz szerint amennyiben a szennyezett talaj cseréjére is szükség lesz, a környezeti helyreállítás költségei akár több millió forintra is rúghatnak.

A környezetszennyezés körülményeit a MÁV és a környezetvédelmi hatóság szakértők bevonásával vizsgálja.