Kovács: A számok minősítenek, nem Orbán

Mind Medgyessy Péter kormányfő, mind Kovács László külügyminiszter egyetértett abban az MSZP választmányának vasárnapi ülésén, hogy Magyarország mindent elért az uniós csatlakozási tárgyalásokon, amit reálisan el lehetett érni. A külügyi tárca vezetője Orbán Viktor volt miniszterelnök bírálataira reagálva elmondta: a számok azt bizonyítják, hogy a csatlakozási tárgyalás eredményes volt. A választmány ülésen a szocialisták döntöttek arról, hogy következő kongresszusukat 2003. március 29-30-án fogják tartani.

Az MSZP Országos Választmányának vasárnapi ülésén a kormányfő elsősorban a kormány elmúlt fél évének teljesítményéről beszélt. Medgyessy kijelentette, hogy szavatartó politikát folytattak, és sikerült kiküszöbölniük a társadalmi igazságtalanságokat. A miniszterelnök hozzátette, eddig csak hat hónap állt rendelkezésükre, az ellenzék mégis 8 évet akar rajtuk számon kérni: egyrészt az Orbán-kormány által elvesztegetett négy évet, másrészt  a 2006-ig tartó ciklusra tett saját ígéreteiket.

Medgyessy szerint az új vezetés egyik nagy eredménye, hogy sikerült visszaszorítani a gyűlölködést. A kormányfő kijelentette: nem tűrik el a visszaéléseket. Példaként a hattyúházi irodabérlés ügyében indított vizsgálatot említette, "ahol ugyan a törvény nem sérült, de a szelleme igen". Medgyessy közölte, a jelenlegi vezetésnek fokozottan ügyelnie kell arra, hogy a jogszabályok szerint járjanak el, ugyanis csak így lehet számon kérni az előző ciklus idején elkövetett hibákat.

A kormányfő a választmány ülésén elmondta: a következő választások sikerét most kell megalapozni, ezért egyetlen percre sem szabad lazítani. Medgyessy 2003-ra nyugodt, takarékos évet ígért, amely ugyanakkor lehetőséget ad majd a fejlesztésekre is.

A december 1-én történtekről - amikor a miniszterelnök részt vett a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadáson - Medgyessy elmondta: az egyébként jogos történelmi sérelmek felhánytorgatása nem vezet sehova, ezért jogosnak tartja, hogy elfogadta a meghívást az ünnepségre.

Az EU-csatlakozással kapcsolatban Medgyessy kijelentette, az Európai Unióból "kimaradni nem lehet, és belülről könnyebb lesz." A kormányfő ezt követően felsorolta azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt fél év során sikerült elérni a pénteken lezárult csatlakozási tárgyalásokon.

Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke a választmányi ülésen elmondott beszédében főként Orbán Viktor korábbi miniszterelnök - csatlakozási tárgyalásokat érintő - bírálataival foglalkozott. Kovács közölte, Orbánékkal ellentétben a jelenlegi kormánynak olyan fejezeteket kell lezárnia, amelyek költségeket jelentettek az EU-nak. A külügyminiszter szerint ennek ellenére mindent sikerült elérni, amit el lehetett. Kovács példaként hozta, hogy a földvásárlásokra vonatkozó - még az előző kormány által megfogalmazott - kérést is sikerült elfogadtatniuk az EU-val.

A külügyminiszter a mezőgazdasági kvótákkal kapcsolatban elmondta, az Orbán-kormány irreálisan magas, a 80-as évek termelési eredményeire alapozott kvótákat kért, ezeket ezért nem lehetett elfogadtatni az Unióval. A mezőgazdasági kifizetéseket illetően pedig közölte: a magyar gazdák jobb versenyhelyzetbe kerültek, mint azt korábban remélték. Összegezve az Orbán Viktor bírálataira adott reakcióit, Kovács László kijelentette: a csatlakozás eredményességét a számok minősítik, nem pedig Orbán Viktor.

A külügyminiszter a választmány ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, indokolatlannak tartja Orbán Viktor azon felvetését is, miszerint a csatlakozási tárgyalások miatt új költségvetést kellene kidolgozni.

Döntés a márciusi kongresszus programjáról is

A beszámolókat követően az Országos Választmány zárt ülést tartott, ahol döntöttek a jövő márciusban megrendezendő kongresszus főbb kérdéseiről. A választmány elfogadta, hogy a kongresszust - amelynek napirendjén a tisztújítás is szerepel - 2003. március 29-30-án rendezzék meg.

Kovács László pártelnök a zárt ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a kongresszuson foglalkozni fognak azzal, hogyan tehetik a pártot alkalmassá az uniós feladatok ellátására, valamint arra, hogy megfeleljen az európai szociáldemokrácia követelményeinek.

A kongresszus napirendjén szerepelni fog a párt távlati programjának megvitatása, az alapszabály megváltoztatása, valamint az is, hogy a pártszervezet működését miként kellene megváltoztatni. Kovács László hozzátette, a 2004-ben rendezendő kongresszuson az MSZP már 15 éves lesz, és akkor egy következő tisztújítással a személyi feltételek is adottak lesznek a megújulásra. A pártelnök szerint a most megíndított változtatások már azt a célt szolgálják, hogy a 2006-os választáson is sikerrel szerepeljenek a szocialisták.

Jánosi György, a választmány elnöke közölte: a kongresszuson megvitatják majd a kormányzati munka tapasztalatait, és szó esik majd a szervezeti korszerűsítés irányelveiről. Az utóbbival foglalkozó munkacsoportot Kovács László pártelnök vezeti, a tartalmai változtatásokért Hiller István, a szerkezeti modernizációért pedig Szili Katalin a felelős. Az alapszabálymódosításért Lamperth Mónika felel.

A zárt ülésen döntés született több bizottság vezetői posztjáról is: az ügyrendi bizottságot Juhász Ferenc, a szervezeti bizottságot Tóbiás József, a tisztújítás előkészítésével foglalkozó testületet pedig Lendvai Ildikó vezeti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK