A Hortobágyi Nemzeti Parké lett a bombázó tér

A Hortobágyi Nemzeti Parké lett a volt szovjet bombázó tér vagyonkelezői joga. A 7060 hektáros területet a vadvilág már újra birtokba vette - több értékes faj visszatelepedését regisztrálták -, de egy része ma is veszélyes a fel nem robbant bombák és lövedékek miatt. A terület mentesítése 6-8 évet is igénybe vehet.

A Hortobágyi Nemzeti Park veheti át a területén található volt szovjet katonai bombázó tér vagyonkezelői jogát a Honvédelmi Minisztériumtól - jelentette be Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára hétfőn, hortobágyi látogatásakor.

A 7 ezer 60 hektáros területből mintegy 350 hektár tekinthető ma is veszélyesnek. A terület bombamentesítéséről - amely 6-8 évet is igénybe vehet - és az anyagi vonzatokról, a várhatóan milliárdos nagyságrendű költségek megosztásáról a két illetékes, a honvédelmi és a környezetvédelmi minisztérium rövidesen megkezdi az egyeztető tárgyalásokat. A mentesítés állami kötelezettség, de a végrehajtásához uniós forrásokat is remélünk - mondta a politikai államtitkár.

A helyszíni tájékozódást követő sajtótájékoztatón Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója elmondta: az egész területre kiterjedő mentesítés a korábbi - természetvédelmi szempontból is kívánatos - hasznosítási formákat nem korlátozza. A terület egy részén ugyanis már eddig is gazdálkodtak, voltak kisebb szántóterületek, gulyákat és juhnyájakat is legeltettek. Aradi Csaba kiemelte, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park térítésmentesen veszi át a terület vagyonkezelését. Mint mondta, a szovjet csapatok kivonulása után a magyar honvédség használta a bombázó teret, hat éve azonban már nincsenek ott gyakorlatok.

Az 1990-es évek elején elvégzett előzetes mentesítés - amikor eltávolították a fel nem robbant bombákat - a területnek csak egy kisebb hányadára terjed ki. A teljes mentesítést követően tájépítő és rehabilitációs munka kezdődhet, így a peremterületeket visszagyepesítik, majd miután betemették a bombatölcséreket, egy segélyvizes, mocsaras élőhely, az ottani adottságoknak megfelelő tájvédelmi rendszer jöhet létre.

Aradi Csaba elmondta azt is, hogy amióta nincsenek katonai gyakorlatok, értékes fajok jelentek meg újra az immár háborítatlan területen, amely így a túzok és a hamvas rétihéja fészkelő helye lett. A hétfői helyszíni bejárás résztvevői egy gyöngybaglyot is láttak, amely egyike a fokozottan védett fajoknak, és mint kiderült, egy régi katonai őrtoronyban ütött tanyát.