Lefagyhatnak az utcák a következő napokban

Holnap újabb hóesés várható, de melegszik az idő, ezért elképzelhető, hogy inkább havas eső érkezik, ami estére korcsolyapályává változtathatja az utakat. Tíz centiméteres hótakaró van a Dunántúlon, az ország középső részén valamivel kevesebb hó hullott. A Balatonon továbbra sincs összefüggő jégréteg, de a tó vize már nagyon lehűlt, néhány napos kemény fagy után befagyhat.

Hétfőn déltől az ország keleti felében havazik. Hétfőre virradóra és délelőtt a nyugati országrészben esett jelentős mennyiségű hó, a Kisalföldön és a Balaton környékén 10 centiméteres a hótakaró.

Kánai Gábor meteorológus az [origo]-nak elmondta, hogy az ország középső részén jelenleg 4-6 centiméteres a hóréteg, és a legtöbb helyen elállt a havazás. Az ország keleti részében szállingózik a hó, de ott is egyre gyengébben. A Kékesen 6 centiméteres hó van.

Forrás: ORIGOHétfő éjjel, kedd reggel újabb hóesés várható Magyarországon, de kedden, szerdán melegebb lesz az idő, így elképzelhető, hogy nappal hó helyett havas eső, ónos eső érkezik. A fagyok miatt az elkövetkező néhány este ezek korcsolyapályává változtathatják az utcákat.

A Balatonon továbbra sincs összefüggő jégréteg. Ennek egyik oka, hogy a tó vize nem hűlt le jelentősen a hirtelen jött hideg beállta előtt, hiszen hetekig különösen enyhe idő volt. Amennyiben még néhány napig kemény fagy lesz, a hétvégére elképzelhető, hogy beáll a Balaton.

A megyei közútkezelő társaságok az ország egész területén takarítják, szórják az utakat. Emiatt a legtöbb helyen latyakosak, hónedvesek. A hegyes, dombos térségekben különösen csúszósak a mellékutak. A BKV minden járata közlekedik, a buszsofőrök nem jeleztek nagyobb dugókat Budapest útjairól - mondta a BKV fődiszpécsere hétfő délután.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKK