A kormány saját hatáskörében dönt arról, hogy Taszáron irakiakat képezzenek ki. Nem került napirendre az Afganisztánba küldendő őrző-védő kontingens ügye sem, az egészségügyi alakulatról ugyanakkor kedden dönteni fognak a képviselők.

Nem szavaz ma a parlament az Afganisztánba küldendő őrző-védő egységről, csak az egészségügyi alakulatról döntenek. Ezt várhatóan megszavazzák majd a képviselők, mivel korábban ezt minden párt támogatta. Az őrző-védő alakulattal kapcsolatos javaslat csak később kerül az Országgyűlés elé. Ezt csak a kormánypárti képviselők támogatták korábban, az ellenzékiek nem tartották elfogadhatónak.

A parlament ma szavazott volna a taszári határozati javaslatról, azonban a kormány élve a törvény adta lehetőséggel, mégis saját hatáskörében dönt a kérdésről. Kovács László külügyminiszter napirend előtti felszólalásában közölte: visszavonják határozati javaslatukat. A pártok képviselői a hétfői egyeztetésen azt mondták: a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e annak az amerikai felkérésnek, hogy a taszári bázison tolmácsolásra, illetve más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képezhessenek ki.

A kormány javaslata szerint 3000 fő érkezne Magyarországra az amerikai felkérés értelmében. Az arab származású személyek az Egyesült Államok fegyveres erőinek személyi állományához tartoznak. Őket katonai rendfenntartói-, tolmács-, illetve civil-katonai kapcsolatok ápolása-feladatra képeznék ki. Rajtuk kívül 1500 fős kiképző és egyéb személyzet is jönne, az első csoport január folyamán érkezhet. A javaslatban külön feltételként szabták, hogy az itt kiképzett személyeket nem küldhetik hadműveleti feladatokra. A 3000 fős csoport feladatai közé tartozik majd az esetleges háború utáni a civil közigazgatás megszervezése is.

Ugyan a kormány egymaga dönthetne az ügyben, de korábban úgy gondolták, hogy megkérdezik az Országgyűlés véleményét is. Ma ettől a szándékuktól álltak el, mikor úgy döntöttek, hogy visszavonják javaslatukat.