Az Országgyűlés kedden délután több napos vita után elfogadta az afganisztáni magyar katonai misszióról szóló határozatot. Az ellenzéki Fidesz nem járult volna hozzá a fegyveres részvételhez, ezért csak orvoscsoport képviseli a magyar hadsereget a nemzetközi békefenntartó műveletben. A döntést az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz támogatta, az MDF ellene szavazott.

Az Országgyűlés 339 igen, 21 nem és két tartózkodó szavazat mellett elfogadta a az afganisztáni nemzeközi katonai akcióban való magyar részvételről szóló határozatot. A napokban megkötött kompromisszum révén csak egészségügyi alakulat megy Afganisztánba. Az orvosok februárban indulnak.

A kormány eredetileg azt szerette volna, ha egy ötvenfős fegyveres alakulat megy Kabulba, ahol a német csapatok mellett objektumőrzés lett volna a feladatuk. A Fidesz úgy ítélte meg, hogy a fegyveres részvétel túl nagy kockázatot jelent, amely nincs arányban a misszió politikai hozadékával. A honvédelmi miniszter szerint valóban ez lett volna az eddigi legkockázatosabb magyar részvétel nemzetközi hadműveletben, de azt mondta, hogy a katonákat megfelelően felkészítették volna a feladatra. Emellett azzal érvelt, hogy a magyarok nem vettek volna részt a tálibok felkutatásában, tehát nem volt szó akciókról, csak objektumvédelemről egy olyan városban, Kabulban, ahol nincsenek harcok.

A kompromisszumos megoldást csak a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz támogatta, bár a végszavazásnál az SZDSZ is az igent választotta. A szabad demokraták szerint az eredeti, őrző-védő csapatról szóló határozat volt a jó megoldás. Az MDF viszont az orvosi misszót is túl kockázatosnak tartotta, így nemmel szavazott.

A magyar orvosok február 15-től egy német tábori kórházban dolgoznak majd Afganisztánban, a tervek szerint hat hónapig.