Januártól jöhetnek Taszárra az irakiak

A kormány szerdai ülésén hozzájárult ahhoz, hogy januártól nyugaton élő arabokat képezzenek ki a taszári légibázis területén. Mint arról Gál J. Zoltán kormányszóvivő beszámolt, az amerikaiak elfogadták az ezzel kapcsolatos magyar feltételeket. Az ellenzéki irakiakat elsősorban tolmács feladatra készítik fel.

A kormány hozzájárul az USA kéréshez a taszári bázis használatáról, így januárban már jöhetnek ez első nyugaton élő arabok kiképzésre Magyarországra - közölte szerdán Gál J. Zoltán kormányszóvivő, a kormány idei utolsó ülését követően.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az USA elfogadta Magyarország feltételeit a kiképzéssel kapcsolatban. Beleegyeztek többek között, hogy maximum 3000 fő részesüljön kiképzésben Taszáron, valamint hogy legkésőbb 2003. december 21-ig befejeződjön a kiképzés, és azt is elfogadták az amerikaiak, hogy a kiképzetteket ne vezényeljék Taszárról közvetlenül hadműveleti feladatokra.

Az Egyesült Államok elfogadta azt a feltételt is, hogy legfeljebb 1500 fős kiképző személyzet érkezhet a bázisra, valamint azt is, hogy a kiképzési időszak nem tarthat tovább 90 napnál. A kiképzés résztvevői - akiknek ellátásáról az Egyesült Államok gondoskodik - nem hagyhatják el a taszári bázist.

Gál J. Zoltán közölte, a kormány által elfogadott határozat szó szerint megegyezik azzal, amit a parlamenti pártoknak is eljuttattak. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a döntést megelőzően egyeztettek a pártokkal és az érintett településekkel. Gál hozzátette, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán is Somogy megyébe utazott, hogy a Taszár környéki települések vezetőit tájékoztassa.

Korábbi elképzelések szerint a parlament szavazott volna a javaslatról, azonban a kormány élt a törvény adta lehetőséggel, és mégis saját hatáskörében döntött a kérdésről. Kovács László külügyminiszter keddi napirend előtti felszólalásában közölte: visszavonják határozati javaslatukat. A pártok képviselői a hétfői egyeztetésen ugyanis azt mondták: a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e az amerikai felkérésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK