Érdemi vita nélkül közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak tartotta Demszky Gábor főpolgármester javaslatát az Erzsébet tér használatával összefüggő kérdések rendezésére szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága.

Az előterjesztés rögzíti, hogy a kormány határozata szerint december 31-éig pályázatot kell kiírni a tér alatti létesítmények eladására. A pályázatnak tartalmaznia kell a vételár alsó határát, amely nem lehet kevesebb az ingatlan aktualizált forgalmi értékénél. Ez utóbbi az igazságügyi szakértő szerint mintegy 3 milliárd forint. Hosszas vita után, az MSZP-SZDSZ-koalícióval szinte minden kérdésben együtt szavazó MIÉP-es delegált voksával, a fideszesek elutasítása mellett, közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak tartotta a bizottság a főváros jövő évi költségvetési koncepcióját. A testület MDF-es alelnöke, csakúgy, mint egy héttel korábban, most sem vett részt az ülésen.

A fideszesek értelmetlennek tartották a koncepció részeként csatolt úgynevezett hétéves városfejlesztési tervet. Szerintük ez ugyanis nem egyéb Demszky Gábor álmodozásainál, amit jelez az is, hogy az előző, 1998-as ilyen tervnek a fele sem valósult meg. A képviselők részletes, szerintük már-már kioktatás jellegűnek tűnhető válaszokat kaptak a városházi szakapparátustól a felvetett kérdéseikre. Ennek kapcsán egyebek közt elhangzott az is, hogy a feladatarányos finanszírozás terén eddig csak részeredményeket ért el a főváros.

A hivatal költségvetési ügyosztályának helyettes vezetője közölte azt is, hogy jövőre az állam visszaáll az 1998 előtti tervezésre. A főváros azonban ettől nem kerül jobb helyzetbe, például azért sem, mert az előző kormány alatt elvont illetékbevételeit nem kapja vissza.

A MIÉP szakértője, Antal Györgyné úgy látja, hogy a koncepció szerint a következő hat évben romlik a főváros gazdálkodási helyzete. Mitnyan György (Fidesz) elsődlegesen a törvényben rögzített alap- és kötelező feladatok finanszírozásának bemutatását hiányolta a szerinte költségvetési koncepciónak nem minősíthető anyagból.

A Fővárosi Közgyűlés által nemrég felvett 32 milliárd forintos szindikált hitel, illetve az ezzel összefüggő költségvetési rendeletmódosítás kapcsán kiderült, hogy különböző címen, például ügynöki díjként összesen 140 millió forintot fizet a főváros e hitelügyletért.

A 4-es metróra elkülönített részvények eladási árfolyamáról folytatott vitában Hutiray Gyula (Fidesz) szorgalmazta a kétmilliárdos csomag eladását piaci áron, mondván: ne foglalkozzanak időről időre ezzel a témával, mivel a 100 milliárdos metróberuházáshoz viszonyítva ez a részvénykezelés csak látszatintézkedés.

A Szent István Kórházban létesítendő helikopterleszállót egyhangúlag támogatták. Mitnyan György, úgy is mint a XII. kerület polgármestere, felhívta azonban a figyelmet arra, hogy e beruházáshoz engedélyt kell kérni az adott kerülettől.

A bizottság többsége, a főváros könyvvizsgálójának a véleményére is építve, nem értett egyet a fideszes képviselőknek azzal a felvetésével, miszerint szeptember 23. és október 18. között több mint 6 milliárd forintról költségvetési módosítás nélkül határozott volna a városvezetés. A könyvvizsgáló megerősítette, hogy a szükséges költségvetési módosításokat, esetenként a 32 milliárd forintos hitelfelvételhez kapcsolódóan is, megtették.