Külkerhallgatók: romlik a nyelvoktatás színvonala

Ötperces néma felvonulással tiltakoztak a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának hallgatói, mert szerintük veszélybe került a nyelvoktatás színvonala. A nyelvi tanszékek is tiltakoztak a nyelvórák és a nyelvtanárok számának csökkentése ellen.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán néhány éve heti nyolc-tíz, de minimum hat óra jutott egy-egy nyelvre, ma már csak négy óra. Nyelvtanárok szerint ennyi nem elegendő ahhoz, hogy a hallgatók le tudják tenni a vizsgákat, illetve megszerezzék a két középfokú szakmai nyelvvizsgát, ami a külkereskedelmi főiskolán a diploma kézhezvételének feltétele.

"Az oktatók és a nyelvórák számának csökkentésére a főiskolától független okok miatt volt szükség" - mondta a Népszabadságnak az intézmény főigazgatója, dr. Marinovich Endre. Egy őszi felmérésből kiderült, hogy egyes oktatók nem tudják teljesíteni a számukra kötelező óraszámot, ezért a közeljövőben valóban meg kell szüntetnünk öt-hét nyelvtanári státust, mert egyszerűen nincs pénz rájuk.

A főigazgató elmondta: tisztában van vele, hogy egyes diákok és oktatók szerint a heti négy nyelvóra kevés, ennél több azonban nem fér a képzési követelményekbe. Megváltozott a tanrend, és a diákoknak kevesebb óraszámban több szakmai tárgyat kell elsajátítaniuk, nem lehetett mást tenni, csökkenteni kellett a nyelvórák számát. Megvizsgálják, van-e lehetőség arra, hogy a hallgatók költségtérítéses rendszerben további nyelvórákat vehessenek a főiskolán.