Három év letöltendő börtönbüntetést kapott Zalatnay Sarolta. A bíróság pénteken kihirdetett, elsőfokú ítélete szerint legkorábban másfél év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra az énekesnő. A Fővárosi Bíróság öt évre a közügyektől is eltiltotta Zalatnay Saroltát. Az énekesnőt 36 rendbeli csalás miatt ítélték el, 8 rendbeli csalás vádja alól felmentették. Zalatnay fellebbezett.

Forrás: ORIGO
Három évet kapott

Nem jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Zalatnay Saroltát 36 rendbeli csalás miatt. Az ítélet szerint ugyanis 112 millió forintot vett fel egy cégen keresztül kisbefektetőktől magas kamatot ígérve, de a pénz nagy részét nem fizette vissza. Az énekesnő az ítélet szerint másfél év múlva feltételesen szabadon bocsátható.

Az ügy elsőrendű vádlottja, Aporné Godla Mariann ügyvéd, aki a kölcsönszerződéseket hitelesítette, 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott. A másodrendű vádlott, Furdy Mária, aki a kisbefektetőkkel tárgyalt a kölcsönökről, rossz egészségi állapotára való tekintettel 2 és fél év fogházbüntetést kapott. Mindhárom vádlottat emellett öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az ügy negyed- és ötödrendű vádlottja - akik csupán egy-egy ügyletben segédkeztek - felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Az ügyész és egy kivétellel a vádlottak is fellebbezetek, az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

A bíró ítéletében elmondta: az ügyvédnő esetében súlyosbító körülményként ítélte meg azt, hogy visszaélt foglalkozása adta tekintélyével. Zalatnay pedig részben hírnevét kihasználva jutott a pénzhez. A hitelezők többsége kispénzű ember volt, akiknek a csábító kamat és a tartozás fedezetéül szolgáló ingatalnok és váltók mellett az ügyvéd aláírása és Zalatnay személye elég garanciát jelentett ahhoz, hogy rájuk bízzák a pénzüket. A legtöbben 20-30 év alatt összespórolt néhány százezer forintjukat bízták az énekesnőre.

Amikor egyértelművé vált, hogy Zalatnayék a hitelezők nagy részének nem tudnak fizetni, kiderült az is, hogy az ingatlanok nem Zalatnayék tulajdonában voltak, így azokat nem is ajánlhatták volna fel a tartozás fedezetéül. A szóban forgó ingatlanok ugyanis részben önkormányzati, részben alapítványi lakások voltak. A Zalatnay által kiállított váltók mindegyike fedezet nélküli volt.

Ráadásul emellett az ítélet szerint Zalatnay egy olyan Mercedesre is felvett 5 millió kölcsönt, amely már nem az övé volt. Az autónak ugyanis két forgalmija volt. Ezek közül az egyik - amely már nem volt érvényes - az ő nevére kiállítva.

Zalatnay az ítélethirdetés után közölte: "irgalmas ítélet született". Az ügyész vádiratában ugyanis 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetés szerepelt és perbeszédében is 5 év körüli börtönbüntetést kért rá az ügyész. Az énekesnő közölte: mindent el fog követni, hogy visszafizesse a pénzt hitelezőinek. Elmondta: reméli, hogy a fellépései bevételéből a másodfokú tárgyalásig kiegyenlítheti tartozásait. Hozzátette: több színész- és énekesbarátja is támogatásáról biztosította már, azonban a támogatás formájára nem tért ki.

Zalatnay az ítélet utáni nyilatkozatában is fenntartotta ugyanakkor, hogy csak mintegy 55 millió forintot kapott kölcsön, amiből 20 milliót már vissza is fizetett. Az ítélet szerint ugyanakkor körülbelül 112 millió forintot kapott az énekesnő.

Forrás: ORIGO

Az ítélet szerint az énekesnő és társai úgy vettek fel több mint 100 millió forintot 1996-97-ben, hogy tudták: esélyük sincs az összegeket visszafizetni. Ennek ellenére rövid határidőre, általában 3 hónapra kértek pénzt és havi 10 százalékos kamatot ígéretek. A bíró szerint tehát szándékosan megtévesztették a befektetőket. A tárgyalás során ezt Zalatnay végig tagadta, azt állítva, hogy vissza akarták fizetni a kölcsönöket és nem a saját meggazdagodásuk érdekében gyűjtöttek. Mint mondta: azért került nehéz helyzetbe, mert az időközben csődbe ment MSat televízió nem fizette ki a cége által készített produkciókért járó díjat, amiből a kölcsönöket is visszaadták volna. Zalatnay ennek, az időközben megszűnt tévétársaságnak készített műsorokat, ehhez kellett a befektetők pénze.