Mádl gyors döntést vár a szociális törvénycsomagról

Mádl Ferenc köztársasági elnök arra kéri az Országgyűlést, hogy minél hamarabb tűzze napirendre az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt. A törvényt a parlament egyszer már elfogadta, az államfő azonban újratárgyalásra visszaküldte, mivel úgy vélte, a jogszabály hátrányosan érintené azokat, akik a szociális ellátásokat egyházi intézményben akarják igénybe venni. Mádl szerint a törvénycsomag tipikus salátatörvény, amelyben fontos részletek elsikkadhatnak.

Mádl Ferenc köztársasági elnök felkérte az Országgyűlést, hogy a lehető leghamarabb tűzze napirendjére az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló "salátatörvény" újratárgyalását. Az államfő szombaton az MTI-nek adott nyilatkozatában kérdésre válaszolva elmondta: azt kérte az Országgyűléstől, a polgármesterektől és mindenkitől, aki illetékes, hogy a törvény által lehetővé tett juttatásokat visszamenőleges hatállyal határozzák meg annak érdekében, hogy egyetlen kedvezményezett se szenvedjen hátrányt.

A köztársasági elnök hétfőn közölte, hogy megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról című jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás megítélése szerint hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

Mádl Ferenc beszélt arról is, hogy a parlament által elfogadott, szociális tárgyú törvényeket módosító csomag azon törvénycsomagok körébe tartozik, amelyeket a köznyelv csak salátatörvényeknek nevez. "Mint ahogy ebből az elnevezésből is kiderül, egy ilyen csomag több törvényt foglal magában. Ez nyilvánvalóan azt a veszélyt is magában hordozza, hogy bizonyos fontos részletek elsikkadhatnak, ha a salátatörvény egyben kerül elfogadásra" - jelentette ki az államfő.

Mádl szerint ez a benyújtók, jelen esetben a kormány felelőssége, hiszen ezáltal egy esetleges hibás bekezdés miatt több, az állampolgárok számára kedvező törvény megszületését veszélyezteti.

Ebben az esetben egyrészt azok az emberek szenvedtek volna hátrányt, akik a szociális ellátás bármely formáját az egyházaktól vennék igénybe, ugyanakkor a törvénycsomag által biztosított más kedvezmények hatályba lépése éppen e hiba miatt szenvedne késedelmet - mondta Mádl Ferenc. Álláspontja szerint belátható, hogy csak azért, mert egy törvény a "salátatörvény" része, a köztársasági elnök nem tekinthet el attól, hogy azt újratárgyalásra visszaküldje az Országgyűlésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK