Csehák Judit nem enged Mádl Ferencnek

A szaktárca a szociális törvénycsomag valamennyi intézkedését jónak tartja, ezért azt javasolja, hogy a kormány változatlan formában mielőbb nyújtsa be ismét a parlamentnek az előterjesztést. A köztársasági elnök múlt hétfőn visszaküldte a törvénycsomagot, mert szerinte hátrányosan érinti azokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményekben akarják igénybe venni.

A szaktárca a szociális törvénycsomag valamennyi intézkedését jónak tartja, ezért azt javasolja, hogy a kormány változatlan formában mielőbb nyújtsa be ismét a parlamentnek az előterjesztést - közölte hétfőn Csehák Judit szociális miniszter. A tervezett szociális intézkedések nem érintik hátrányosan az egyházi intézményeket, valamint az azokban ellátásban részesülőket - mondta a miniszter. Szerinte a tervezett jogszabály-módosítások kizárólag az önkormányzatok számára jelentenek majd kötelezettséget, a szolgáltatók számára szabadon hagyják a mérlegelés lehetőségét.

A köztársasági elnök múlt hétfőn közölte, hogy megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról című jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás megítélése szerint hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményekben kívánják igénybe venni.

Csehák Judit hétfőn elmondta: egy év eleji felmérés alapján a jogszabály-módosítási csomag 34 egyházi szervezetet, illetve összesen 5200 ellátottat érint. Ennek kapcsán sajnálatát fejezte ki, hogy az államfő döntése következtében több mint egymillió ember kedvezőbb ellátása csak később valósulhat meg. Csehák Judit megítélése szerint ugyanakkor nincs olyan intézkedés, amelyet a jogszabálycsomag hatálybalépésének késedelme miatt ne lehetne majd visszamenőleges hatállyal érvényesíteni.

A miniszter elmondta: a kérdés hosszabb távú rendezése érdekében még december 20-a előtt munkatervet készítettek, amelyben a 2003-as évre tervezett partneri együttműködés keretében megoldandó problémákat vették sorra.  Megemlítette: e dokumentumot még a parlamenti végszavazás előtt megküldte Veres András katolikus püspöknek.

A miniszter szerint nem felel meg a valóságnak a köztársasági elnöknek az a megjegyzése, hogy a csomag visszautalására azért volt szükség, mert nem volt elegendő idő a problémák megbeszélésére és nem volt lehetőség a módosító indítványok megszavazása előtt a mérlegelésre. Közlése szerint ezzel szemben tartottak ilyen megbeszélést, és átnéztek minden módosító indítványt, valamint az egyházak képviselői által benyújtott valamennyi módosító javaslatot egyeztették a Pénzügyminisztériummal. Csehák Judit hétfőn levelet juttatott el valamennyi érintett egyházi vezetőnek, melyben a kormányzat újra kifejezi a szándékát az együttműködés fenntartására. Megjegyezte azt is, ugyancsak levelet küldenek valamennyi önkormányzati szövetségnek is, azt kérve tőlük, tegyenek meg mindent, hogy a helyi rendeletek az új törvény szellemében kerüljenek rögzítésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK