600 millió forintot "építenek hozzá" a készülő Budapest Arénához az eredeti tervekhez képest, valamint évente 87 millió forint többlethez jut a költségvetés a szerződésmódosítás szerint. Cserébe a sporttárca nem pereskedne az 1,2-1,5 milliárdot kitevő kötbérért. Az eredeti szerződést - amelyet a minisztérium nagyon előnytelennek tart - az Állami Számvevőszék vizsgálja.

A napokban írja alá a Budapest Arénáról szóló szerződésmódosítást a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) vezetése a francia kivitelezővel, a Bouygues céggel. A szerződés módosítását azért kezdeményezte a tárca, mert a kivitelezők több hónapos csúszásba kerültek a tervezett átadáshoz képest. A szerződésmódosítás előnyösebb az állam számára, mintha élt volna a kötbérigénnyel - mondta a GYISM közigazgatási államtitkára, Szilvásy György az [origo]-nak, aki hozzátette: legfeljebb másfél milliárd forintnyi kötbérért (körülbelül 60 nappal számolva) pereskedhetnénk egy párizsi bíróságon a kivitelezővel, a szerződésmódosítással elért előnyök szerinte ennél lényegesebbek.

A sportrendezvényekhez kapcsolódóan például meg kell oldania a kivitelezőnek a térelválasztást, a padlózatot kézilabdázásra is alkalmassá kell tennie, mivel ez az eredeti tervekben nem szerepelt. Többletet jelent a Bouygues számára a csarnok világítása, valamint a környező utcák rendbetétele és egy csomópont létesítése az épület mellett. Mindezek összesen a GYISM számítása szerint 2,5 millió eurót tesznek ki, amely mintegy 600 millió forint. Nő a költségvetésnek fizetendő bérleti díj a szerződésmódosítás szerint: 25-ről 40 millió forintra. A tizenötmillió forint többletkiadás 20 évig terheli az üzemeltetőt. Ezen felül hat további ingyennapot kapott az állam, így 20-ról 26-ra nőtt azoknak a napoknak a száma évente, amikor térítésmentesen igénybe lehet venni a sportcsarnokot, ráadásul ennek költségeit (évi 72 millió forint) is fizeti a francia cég - mondta a közigazgatási államtitkár.

A szerződésmódosítás szerint február 24-ig át kell adnia a sportcsarnokot a kivitelezőnek. Amennyiben ezt az időpontot nem tudja tartani, akkor napi 20 millió forintos kötbért kell fizetnie, ráadásul a korábbiakkal ellentétben nem hivatkozhat a "rossz időjárási körülményekre" - mondta Szilvásy György.

A sportcsarnok megépítése 20 milliárd forintba került, további 7 milliárdot tesz ki a környék rendbetétele. A beruházást hitelekből finanszírozták, a következő tizenkét év alatt összesen 40 milliárd forintot kell költségvetésnek törlesztenie. Az eredeti szerződés sok fejfájást okozott a GYISM-nek: a franciák számára meglehetősen előnyös volt, ám a költségvetés számára már kevésbé - jelentette ki a közigazgatási államtitkár, aki hozzátette: az Állami Számvevőszék is vizsgálatot indít az ügyben.

Rogán Antal, a Fidesz alelnöke szerint a GYISM 1,8 milliárd forintos kötbért engedett el. Ezzel - véli Rogán - a francia cég több mint 1 milliárdos karácsonyi ajándékot kapott. A magyar kormány mutyizni kezdett a francia kivitelezővel - jegyezte meg a Fidesz alelnöke.