A jelzett 5 százalékos inflációnál jobban, esetenként háromszor nagyobb mértékben drágul a közszolgáltatások szinte mindegyike Budapesten január 1-jétől. A szemétszállításért 10,5 százalékkal, a csatornahasználatért 7,5 százalékkal kell többet fizetni jövőre.   

A kormány által jelzett 5 százalékos inflációnál jobban, esetenként háromszor nagyobb mértékben drágul a fővárosi önkormányzat árhatósági jogkörébe tartozó közszolgáltatások szinte mindegyike Budapesten január 1-jétől. A Fővárosi Közgyűlés december 12-i döntése szerint infláció alatti, alig 4 százalékos emelkedés lesz viszont a vízdíjaknál.

A csatornahasználatért 7,5 százalékkal, a szennyvízszippantásért, valamint a kéményseprésért és a temetkezési díjakért átlagosan 8 százalékkal, a szemétszállításért mintegy 10,5 százalékkal, a BKV szolgáltatásaiért januártól elsejétől 10, júliustól pedig 5 százalékkal kell majd több pénzt fizetni. A BKV-nál évi átlagban közel 13 százalékos lesz a tarifaemelés, a bérletek ára azonban 16 százalékkal vagy még ennél is jobban emelkedik majd.

Nem drágul egyelőre a fővárosi árhatósági jogkörbe tartozó távfűtés ára. Erről várhatóan az állami árhatósági jogkörbe tartozó gáz, illetve a villanyáram árának emelése után dönt a Fővárosi Közgyűlés. Március 15-éig azonban nem várható a távfűtési díjak emelése.