Medgyessy: alkalmazkodnunk kell a világhoz

Medgyessy Péter szerint a magyar társadalom számára nem okoz majd nagy gondot az Európai Unióhoz történő csatlakozás. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt az év utolsó napján, kedden. A miniszterelnök szerint az összes képességünket arra kell majd használnunk, hogy minden lehetséges uniós forrást megszerezzünk, ehhez pedig meg kell tanulnunk pályázni, alkalmazkodnunk kell a világhoz.

Medgyessy Péter úgy vélte, hogy rugalmasnak, leleményesnek kell lennünk az uniós csatlakozás után. Úgy vélte azonban, hogy ez jellemző a magyarokra, ezért nem látja úgy, hogy a csatlakozás nagy gondot okozna. Mindenkinek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy nyertesként kerüljön ki a csatlakozási folyamatból, és használni tudja az Európai Unióból származó előnyöket. Az uniós csatlakozási folyamatot lezáró koppenhágai tárgyalásokról a miniszterelnök azt mondta, hogy amit szerettünk volna, azt elértük.

Az esetleges előrehozott választásokat érintő kérdésre Medgyessy Péter azt válaszolta, hogy nem most kell dönteni erről, de van egyfajta mérföldkő, amikor meg kell nézni, hogy a következő évek munkájához megvan-e a szükséges bizalom, vagy azt meg kell újítani.

A parlamenti választások óta eltelt időszakot értékelve a kormányfő kijelentette, hogy a társadalomban korábban meglévő feszültségek csökkentek. Az önkormányzati választások eredménye igazolta, hogy a társadalom egyetért a kormány által képviselt értékrenddel, stílussal - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Medgyessy jó és támogatható gondolatnak nevezte, hogy az önkormányzati választásokat a jövőben ne a parlamenti voksolás után néhány hónappal, hanem később tartsák. A kormány és az ellenzék vitái kapcsán pedig kijelentette: nem gyűlölködni kell, hanem versenyt futni azért, hogy ki tud többet tenni az országért.

A kormányfő a belpolitikai helyzetről azt mondta, hogy a magyar politikai palettán hiányzik egy jó konzervatív párt. Véleménye szerint ezt a hiányt próbálta pótolni a Centrum párt, az MDF pedig újból megmutatja, hogy önálló értékrendje van, nem populista, nem szélsőséges. Ha ez a konzervatív gondolkodásmód jobban megjelenik, az javára válik az országnak - mondta. Hozzátette: a nemzeti közép kormányának a konzervatív és a liberális értékekre is szüksége van.

A Terror Háza múzeum finanszírozásával kapcsolatban Medgyessy azt mondta, hogy nem támogatja, hogy pénzt vegyenek el az intézménytől, amely szerinte nem a jobboldal, hanem a diktatúra és a terror elleni fellépés jelképe. A miniszterelnök szerint ugyanakkor az intézménynek pótolnia kellene a jövőben azt a hiányosságát, hogy a nácizmussal alig foglalkozik.