Legalább négyen versenybe szállnak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki tisztségéért. Újra indul a posztért a jelenlegi elnök Farkas Flórián. A Demokratikus Roma Koalíció jelöltjeként indul Horváth Aladár miniszterelnöki tanácsadó, a Roma POlgárjogi Alapítvány Elnöke és Kövesi Vilmos. Önálló jelöltet állít a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége is.

Az OCÖ új vezetőjének személyéről a január 11-i elektori gyűlésen megválasztott új összetételű önkormányzat dönt. A most lejáró mandátumú OCÖ-t irányító Lungo Drom és együttműködő partnerei Farkas Flóriánt, mindkét tömörülés jelenlegi elnökét, fideszes országgyűlési képviselőt indítják a posztért.

A nyár végén tíz szervezet által létrehozott Baloldali Roma Összefogás (BRÖ) alapjain hétfőn létrejött Demokratikus Roma Koalíció két jelöltet is állít. Az új tömörülés képviseletében Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, miniszterelnöki tanácsadó és Kövesi Vilmos, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnökségi tagja indul.

Szintén a BRÖ-höz tartozik, de saját elnökjelöltet állít a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége az MCDSZ vezetését nemrégiben átvevő Farkas Elemér személyében.