A miniszterelnök kubai utazásával kapcsolatos kérdéseket vetett fel, illetve a kormányfő év végi tévéinterjúja kapcsán fogalmazott meg kifogásokat Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Szalai Annamária a sajtótájékoztatón kifejtette: magyarázatot várnak arra, hogy Medgyessy Péter mikor és milyen céllal utazott Kubába, mikor érkezik haza, "miért kellett az utazást eltitkolni", illetve magánpénzből vagy közpénzből finanszírozta üdülését.

A Medgyessy Péterrel készült, a Magyar Televízióban december 31-én sugárzott interjúra utalva úgy vélte, a magyar közszolgálati televízió azt a hamis látszatot keltette, hogy a miniszterelnök Magyarországon van, holott akkor már köztudott volt, hogy külföldön tartózkodik. Elmondta: tudomása szerint az esetet az ORTT is vizsgálja.

Szalai Annamária szerint a közszolgálati média konspirált az utazás eltussolásával kapcsolatban, és - mint mondta - számos sajtótermék utólag mosdatja a miniszterelnököt. A fideszes médiapolitikus kijelentette: "az új kinevezett elnökkel rendelkező MTI, vagy azért, mert nyomást gyakorol rá a kormány, megfélemlíti, vagy pedig szándékosan összejátszva azzal, durván meghamisította a tényeket, megsértette a médiatörvényt". Hozzátette: "egyetlenegyszer sem utalt arra, hogy ez a felvétel nem élőben van, hanem korábban megtörtént már a beszélgetés".

Kijelentette: "az MTI vagy jóhiszeműen járt el, ez az optimista feltételezés, vagy pedig szándékosan falazott Medgyessy úrnak, hiszen a december 31-én kiadott hír azt mondja, hogy a miniszterelnök erről a Magyar Televízió Napkelte című műsorában beszélt az év utolsó napján, kedden".

A politikus kitért arra, hogy "a kormányszóvivőt már többször tetten érték hazugságokon". A miniszterelnök kubai útjával összefüggő kormányszóvivői nyilatkozatok kapcsán azt mondta: valamennyi újságíró elgondolkodhat azon, hogy Gál J. Zoltán mikor csúsztat.

A fideszes képviselő megjegyezte: a kormányfőnek joga van pihenni, de miután Medgyessy Péter a miniszterelnök, az ő összes tette közügy. A kubai utazással kapcsolatban felvetette: "valóban csak nyaral a miniszterelnök, vagy akár titkos tárgyalásokat is folytat?". Hozzáfűzte: "az is lehet, hogy beszédórákat vesz Fidel Castrótól".

Egy újságírói kérdésre adott válaszából kiderült: feltételezi, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök korábbi utazásai kapcsán nem fordult elő a mostanihoz hasonló eset. Az ellenzéki politikus szerint a Magyar Televíziónak azonnal vizsgálatot kellene kezdenie az esettel kapcsolatban, az utazásról többször nyilatkozó kormányszóvivőt pedig le kellene váltani, mert elvesztette szavahihetőségét.