Még nem büntetnek az idegen nyelvű feliratokért

Bár január 1-jével lejárt a nyelvtörvény által szabott türelmi idő, vagyis minden üzlet, cég köteles magyarul is feltüntetni a reklámszlogeneket, feliratokat, egyelőre még nem ellenőrzik a törvény betartását. Budapesten továbbra is tucatjával láthatók az idegen nyelvű feliratok. A fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai csak hétfőtől dolgoznak, és akkor is először az ünnepekkel kapcsolatos bejelentéseket vizsgálják.

Forrás: ORIGOA törvény szerint a magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, valamint a magyarországi műsorszolgáltatásokban közzétett reklámok szövegét, továbbá a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratokat és a használati útmutatókat magyar nyelven kell megjelentetni. A szabálynak úgy is eleget lehet tenni, ha az idegen nyelvű felirat mellett annak magyar megfelelőjét is szerepeltetik. A törvény hatálya alól kivételt képez a vállalkozás neve, megjelölése, illetve védjegye.

A nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló műsorokban, valamint az olyan településeken, ahol az adott kisebbségnek önkormányzata működik, továbbra is meg lehet tartani az adott nyelven írt feliratokat.

Forrás: ORIGOA nyelvtövényt 2001 november végén fogadta el az Országgyűlés, és 2002 elején lépett hatályba. Megalkotását azért tartották szükségesnek - mint ahogy az a törvényben is szerepel -, mert elszaporodtak a csak idegen nyelven olvasható feliratok. A törvény életbe lépését követően valóban megritkultak például a balatonparti Zimmer frei, és a határmenti Zahnartzt feliratok. A törvény hatálya alá január 1-ig nem tartozó nemzetközi cégek azonban eddig használhatták és használták is idegen nyelvű szlogenjeiket. Sőt, mivel egyelőre senki sem ellenőrzi a feliratokat, továbbra sem cserélik le a táblákat. Budapesten például továbbra is számos üzlet tábláján szerepel idegen kifejezés, az indiai gyorsbüfétől a számítógépes szakboltig.

Forrás: ORIGOA szabályok betartását a reklámok, üzletfeliratok ügyében a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség, az egyéb közérdekű közlemények esetében pedig a helyi jegyző ellenőrzi. Vitatott szavak, kifejezések esetén a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a döntő. A közigazgatási hivatalok csak január 6-ával kezdik a munkát. A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség egyik munkatársa azt mondta az [origo]-nak, hogy hétfőtől elsősorban az ünnepekkel kapcoslatos bejelentéseket vizsgálják ki, így várhatóan még sok idő eltelik, mire a nyelvtörvény betartását ellenőrzik. A felügyelőség munkatársa szerint várhatóan először csak figyelmeztetni fogják a törvényt megszegőket, és csak a későbbiekben szabnak ki büntetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK