Reggel fél öttől nem indulnak a Volán-buszok

Reggel 4.30 és 6.30 között tartják országos sztrájkjukat a Volán-dolgozók, mert szombaton nem született megállapodás a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a munkáltató között a bérfelzárkóztatásról. A buszvezetők, ahol megtehetik, a legközelebbi vasútállomásig elviszik az utasokat. A Balaton Volán-Társaság járatai viszont zavartalanul közelekednek majd, mert a társaság nem vesz részt a szrtájkban.

Megtartják a sztrájkot a Volán dolgozói hétfő hajnalban, miután szombaton nem született megállapodás a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a munkáltató között a bérfelzárkóztatásról. A közlekedési minisztérium megtette az intézkedéseket, hogy a Volán-társaságok saját hatáskörükben a helyi megállapodások szerinti még elégséges ellátást biztosítsák a sztrájk idejére. A Volán-társaságok közlekedtetik az egészségügyi intézmények működtetéséhez kapcsolódó járatokat, valamint az úgynevezett szerződéses járatokat, vagyis azokat, amelyek konkrét munkahelyek dolgozóinak utaztatására vonatkoznak.

A hajnal fél öt előtt induló járatok a végállomásokig közlekednek. A fél ötkor induló távolsági járatok a sztrájk kezdete előtt az utasokat elszállítják a legközelebbi vasútállomásra, ahol az utasok várakozhatnak a buszon vagy vonattal utazhatnak tovább. Amennyiben egy adott vonalon erre nincs lehetőség, akkor az utasokat a végállomásra szállítják. A figyelmeztető sztrájk által okozott fennakadás társasági jelentések szerint délelőtt 9-10 óra között állhat helyre, kivéve a fővárosban, ahol a délelőttre prognosztizálják a figyelmeztető sztrájk hatásainak végét - áll a közleményben.

A sztrájkhoz vasárnap csatlakozott az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ). A munkabeszüntetés azonban nem érinti a Balaton Volán Munkástanács által üzemeltett járatokat, mivel a KMSZ munkahelyi szervezetei önálló döntési helyzetben vannak és Balaton Volán-Társaság nem csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz. Szolidaritást vállalt a munkabeszüntetéssel és annak céljaival a Trolibusz Dolgozók Független Szakszervezete is.

Inokai Géza, a KKSZ elnöke szerint az ÁPV Rt. utolsó ajánlata is kevés a bérfelzárkóztatás megvalósításához. Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke elmondta, hogy a tárgyalások során többször is elmozdultak eredeti ajánlatuktól. - Azért nehéz utolérni a szakszervezet által követelt nemzetgazdasági átlagot, mert a múlt év szeptemberében az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés jelentősen megemelte azt - fogalmazott az ÁPV Rt. elnöke.

Inokai megerősítette, hogy a szakszervezet továbbra is ragaszkodik a nemzetgazdasági átlaghoz történő bérfelzárkóztatáshoz. Elfogadják, hogy ez csak több lépcsőben valósítható meg, de nagyon távolinak tartják az ÁPV Rt. konkrét ajánlatát a bérfelzárkóztatáshoz, szerintük nagyobb lépésekkel kellene haladni. Az ÁPV Rt. ajánlata szerint a harmadik év végére sem érik el azt, amit a szakszervezet egy év alatt kérne - vélekedett Inokai Géza. A tárgyaló delegáció tagjai legközelebb a sztrájk után ülnek le ismét tárgyalni.

Mivel a sztrájk egybe esik a téli szünet utáni első tanítási nappal, az Oktatási Minisztérium vasárnapi közleményében arra kérte az iskolafenntartókat és iskolavezetőket, valamint a kollégiumok vezetőit, hogy a sztrájk miatti késéseket automatikusan igazolják a diákoknak és a pedagógusoknak. Az OM közleményében arra kérte az iskolavezetőket, hogy a késés miatt hiányzó pedagógusok helyettesítéséről fokozott figyelemmel gondoskodjanak. Az oktatási miniszter - tekintettel az időjárásra - felhívja a szülők figyelmét, hogy gyermekeiket csak akkor engedjék az iskolába elindulni, ha megérkezésük több órás várakozás nélkül biztosított - olvasható a közleményében.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet időközben vasárnap bejelentette, hogy megfellebbezi a Fővárosi Bíróság első fokon hozott, nem jogerős döntését, amely jogszerűtlennek mondta ki a hétfői Volán-sztrájkot. Inokai Géza kijelentette: a sztrájkot jogszerűtlennek nyilvánítani a jogerős döntésig nem lehet. Inokai szerint ennek ellenére néhány Volán-vezérigazgató a Fővárosi Bíróság döntését jogerős ítéletként kezeli és jogszerűtlen sztrájkban való részvétel következményeivel fenyegeti munkavállalóit. A szakszervezet elnöke úgy vélte, hogy ez a sztrájktörvény megsértése.

Vasárnap délelőtt a Munkáspárt elnöksége közleményben biztosította szolidaritásáról a sztrájkolókat. A parlamenten kívüli párt szerint a kormány külföldieknek akarja eladni a Volánt, és ezért ragaszkodik a nyomott fizetésekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK