Mivel Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök december 31-i hatállyal felmondott, január 1-től a maradék négy fővel működésképtelenné vált a testület. Ladvánszky György MSZP-s tag szerint gondot okoz az átmeneti időszak, mivel késnek a döntések. A szóvivő szerint ugyanakkor jelenleg nincs terítéken nagyon fontos ügy, így nem okozhat nagyobb problémát a kimaradás. Ráadásul máskor is előfordult már, hogy 3-4 héten át nem ülésezett a testület.

A médiatörvény kimondja, hogy 5 fővel működőképes az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Január 1-jével viszont - Körmendy-Ékes Judit elnök távozásával - négy főre csökkent a létszám. Az ORTT az alkotmányügyi bizottsághoz fordult azzal a kérdéssel, működhetnek-e így is az átmeneti időben. A bizottság decemberi utolsó ülésén nem tűzte napirendre a kérdést.

Ladvánszky György MSZP-s tag az [origo]-nak elmondta: szerinte a jelenlegi helyzetre is alkalmazható lenne az Alkotmánybíróság (AB) csonka kuratóriumokkal kapcsolatos döntése. Az AB kimondta: a kisebbik rossz érvényesül, ha csonkán, de működnek a médiakuratóriumok. Ladvánszky szerint ezt az ORTT-re is érvényesíteni lehet. A testület szerdai ülésén is foglalkozik ezzel a kérdéssel. Az MSZP-s tag szerint gondot okoz ugyanis, ha elhúzódnak az ügyek. A panaszokat például 8 napon belül kellene kivizsgálni, de csúsznak a támogatásokról és a frekvenciákról is a határozatok.

Vékony Éva, a testület szóvivője szerint ugyanakkor nem okoz nagyobb problémát, ha februárig döntésképtelen az ORTT. Mint mondta: a nyári szünetek idején is előfordult már, hogy három-négy hétig nem ülésezett a testület.

Az ORTT elnökét a miniszterelnök és a köztársasági elnök együttesen jelöli. Az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg az elnököt. A képviselők várhatóan február 11-én üléseznek először.

Az elnököt általában a legnagyobb parlamenti párt adja. A legesélyesebb a posztra Ladvánszky György, aki szívesen elfogadná a felékérést. Az MSZP médiapolitikusai szerint is várhatóan őt jelölik Medgyessyék.