Turisták millióihoz, továbbá neves művészekhez és más európai országok kormányának tagjaihoz hasonlóan Medgyessy Péter sem politikai alapon választja ki, hogy hol üdüljön - áll a miniszterelnök titkárságának levelében. A levél a Fidelitas politikusainak kérdéseire reagál, akik a kormányfő kubai utazása ellen emeltek szót.

Ha politikai alapon választanának üdülési célországot maguknak a politikusok, lehet hogy a korábbi Horvátországba nem járt volna aktív miniszterelnök, és mellőzték volna egyik-másik távol-keleti országot is - írja Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke Gyürk András és Nyitrai Zsolt fideszes képviselőnek címzett válaszlevelében. A fideszes politikusok a kormányfő kubai utazása ellen emeltek szót.

A fideszes politikusok szerint Medgyessy kubai útjával diplomáciai baklövést követett el, és az emberi jogok iránti teljes érzéketlenségről tett tanúbizonyságot. "A miniszterelnök nemcsak az országhatárt, hanem a politikai jóízlés határát is átlépte" - közölték a politikusok. Hozzátették: egy miniszterelnök esetében nemcsak a hivatalos, de a nem hivatalos utak is gesztus értékűek. A miniszterelnök titkárságára küldött levelükben azt tudakolták, tisztában van-e Medgyessy azzal, hogy az Amnesty International szerint Kubában jelenleg több száz embert tartanak fogva ellenzéki tevékenysége miatt.

Ismeri-e továbbá a miniszterelnök az EU-nak a kubai rezsimet bíráló közös álláspontját, illetve az Amerikai Egyesült Államok Kubával kapcsolatos évenkénti állásfoglalását, és összeegyeztethetőnek tartja-e ezen információkkal kubai látogatását. A Fidelitas képviselői megkérdezték a miniszterelnöktől, hogy utazása előtt kikérte-e a Külügyminisztérium tanácsát, és kérte-e a havannai magyar külképviselet segítségét kint tartózkodása idejére személyes biztonságával kapcsolatban.

Draskovics levelében megismételte a kormányfő szavait, miszerint pihenni utazott Kubába, és szabadságának úti célját - másokhoz hasonlóan - nem ideológiai alapon szokta kiválasztani. A miniszterelnökhöz "hasonlóan nem ideológiai alapon választja ki az a kétmillió nyugat-európai, kanadai vagy ausztráliai turista sem, aki Kubában tölti szabadságát, vagy az a kétezer magyar turista, aki szintén ezt a karibi országot választotta úti céljául, vagy éppen Jimmy Carter elnök, neves művészek, más európai országok kormányának tagjai" - áll Draskovics levelében.

"Sőt, a pápa őszentsége is ellátogatott Kubába, és - eltérően Medgyessy Péter miniszterelnöktől - ő találkozott Fidel Castróval" - folytatódik a válaszlevél. "De talán még az is lehet, hogy Franco idején Spanyolország tengerpartjai üresek maradtak volna, de jól tudjuk, hogy nem ez történt. A jó ízlést és etikus magatartást pedig az különbözteti meg a helytelentől, ha a miniszterelnök menetrend szerinti repülőn, saját költségére, lemondva mindennemű, neki járó biztonsági védelemről, utazik szabadságra, ahogyan ezt Medgyessy Péter tette."