Bíróság előtt a kazetta-ügy vádlottjai

Szerdán kezdődik a Fővárosi Bíróságon a kazetta-ügy tárgyalása. Az ügyészség szerint a négy vádlott azt akarta elintézni, hogy egy vállalkozó megbízásokat kapjon a kisgazdáktól. Ezért cserébe 3 millió forint kenőpénzt fizettek volna Torgyán József fiának, hogy közbenjárjon apjánál. Bár az ügyben korábban meggyanúsították Torgyán Attilát, a volt kisgazda elnök fiát is, ellene később megszüntették az eljárást.

A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban emelt vádat a kazetta-ügy négy gyanúsítottja ellen befolyással való üzérkedés, illetve bűnsegédlet miatt. Torgyán Attila, a kisgazda pártelnök fia ellen a rendőrség a vádemelés előtt nem sokkal megszüntette az eljárást.

Az ügyet a Népszava robbantotta ki, amikor 2001. január 29-én közölte annak a hangfelvételnek szövegét, amelyet Deésy Géza vállalkozó rögzített és juttatott el a napilapnak. E szerint négyen arról egyeztettek, miként kellene eljuttatni Torgyán Attilának - a volt kisgazda elnök Torgyán József fiának - hárommillió forint kenőpénzt. Az összeggel állítólag arra akarták rávenni a kisgazda elnök fiát, hogy édesapjánál járjon ki Deésy Géza vállalkozó számára százmilliós nagyságrendű megbízást.

A vádirat szerint Benczéné dr. Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának volt kisgazda delegáltja, aki a pénzt továbbította volna, hivatali befolyással való üzérkedést követett el. Három vádlott-társa, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné szintén részt vettek a megbeszélésen, őket bűnsegédként elkövetett befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyészség. Torgyán Attila ellen a nyomozást bizonyítottság hiánya a vádemelés előtt megszüntették.

Torgyán Attila korábbi nyilatkozataiban többször visszautasította, hogy kenőpénzt fogadott volna el. Az ORFK ennek ellenére 2001-ben gyanúsítottként hallgatta ki Torgyán Attilát. A gyanú szerint ugyanis Torgyán Attila 3 millió forintot kapott az ügyvédnő közvetítésével Deésytől azért, hogy egy pályázat kedvező elbírálása érdekében közbenjárjon Torgyán Józsefnél. Később, mivel a rendőrök a gyanút nem tudták bizonyítani, megszüntették ellene az eljárást.

A Népszava, miután nyilvánosságra hozta az ügyet, a kazettát átadta a legfőbb ügyésznek. A nyomozást végül az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága indította el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK