Felülvizsgálatot kér a Whiskys védője

Felülvizsgálati indítvánnyal fordul a Legfelsőbb Bírósághoz a whiskys rabló ügyében az elítélt ügyvédje, Magyar György. Az ügyvéd szerint a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete - amelyben 17 év fegyházra súlyosbították Ambrus büntetését - több ponton is törvénysértő, illetve megalapozatlan. Magyar azt is fontolgatja, hogy az ügy elhúzódása miatt eljárást indítanak a magyar állam ellen a strasbourgi bíróságon.

Forrás: ORIGO
Magyar György ügyvéd

Ambrus Attila 1993 januárjától 1999. január 15-ig 26 pénzintézetet, postahivatalt és utazási irodát rabolt ki. Közel 200 millió forintot zsákmányolt. A bűncselekményeket hol egyedül, hol segítőivel követte el. A fegyvert ő adta társainak, de megállapodtak, hogy nem használják - állapította meg a bíróság. A Whiskys 1999. január 15-én bukott le, július 10-én megszökött a BRFK fogdájából, miután megtudta, hogy több emberen elkövetett emberölés kísérletével is vádolják.

A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében súlyosbította Ambrus Attila büntetését. A whiskys rablót első fokon, nem jogerősen 15 év fegyházra ítélték, a jogerős döntés értelmében azonban 17 évet kell rács mögött töltenie. Az ítélet indoklásában többek között szerepelt, hogy a büntetés mértékének általános visszatartó hatásának is lennie kell.

"Felülvizsgálati indítványt nyújtunk be a héten a jogerős ítélet ellen, mert az szerintem több ponton is törvénysértő és megalapozatlan" - nyilatkozta a Népszabadságnak Magyar György, Ambrus védője. Az ügyvéd szerint - szemben a másodfokú bíróság megállapításával - nem értékelhetők önálló, plusz rablási cselekedetként azok az esetek, amikor Ambrus elvette a fegyvereket az őröktől. Ambrus szándéka ugyanis a pénz, és nem a fegyverek elrablására irányult.

"Mindemellett megalapozatlan és törvénysértő volt a másodfokú bíróság azon döntése is, amellyel foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek minősítette azt, amikor Ambrus az egyik rablást követően menekülés közben figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. Továbbá, a bíróság törvénysértően járt el akkor is, amikor a büntetés kiszabásakor a középmértéket alkalmazta, ugyanis az ennek alkalmazását kimondó törvény hatálybalépése előtt követte el Ambrus a tetteinek 90 százalékát" - mondta Magyar György.

Az ügyvéd hozzátette: fontolgatják, hogy az ügy elhúzódása miatt eljárást indítanak a magyar állam ellen a strasbourgi bíróságon, de előtte szeretnék kihasználni Magyarországon a rendelkezésükre álló összes rendkívüli jogorvoslati lehetőséget. A jelenleg jogerős büntetését Sátoraljaújhelyen töltő Ambrus Attila tanul, és az érettségire készül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK