Barátjának akart segíteni a kazetta-ügy vádlottja

A kazetta-ügy elsőrendű vádlottja, Benczéné Tóth Judit a szerdai tárgyaláson elismerte, hogy átvette a 3 millió forintos kenőpénzt tartalmazó borítékot, azonban nem adta át Torgyán Attilának, Torgyán József fiának, ezért nem tartja bűnösnek magát. Benczéné állítja: vádlottársának, Mittelmayer Ferencnek akart segíteni, aki jó ismerőse. Ugyankkor az is kiderült: Torgyán Attila gyerekkori barátja volt, a poltikus fiát azonban mégis kellemetlen helyzetbe hozta.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szerdán kezdődött a Fővárosi Bíróságon a kazetta-ügy tárgyalása. Az ügyészség szerint a négy vádlott azt akarta elintézni, hogy egy vállalkozó, Deésy Géza, megbízásokat kapjon a kisgazdáktól. Ezért cserébe 3 millió forint kenőpénzt fizettek volna Torgyán József fiának, hogy közbenjárjon apjánál. Bár az ügyben korábban meggyanúsították Torgyán Attilát, a volt kisgazda elnök fiát is, ellene később megszüntették az eljárást.

Az ügy elsőrendű vádlottja, Benczéné dr. Tóth Judit ügyvéd elismerte, hogy valóban átvett egy csomagot, amelyben valószínűleg pénz volt - bár a pénzt nem számolta meg. Állította ugyanakkor, hogy nem adta át az összeget Torgyán Attilának. Benczéné állítása szerint az ügy harmadrendű vádlottjával, Mittelmayer Ferenccel csak eljátszották, hogy belemennek a kenőpénz továbbításába.

Benczéné közölte: azért játszotta el, hogy belemegy a kenőpénz átadásába, mert ismerősének, Mittelmayernek akart segíteni. Deésyvel ugyanis elhitették, hogy átadták a pénzt Torgyán Attilának, közben pedig Mittelmayer rakta el az összeget.Benczéné csak segíteni akart Forrás: ORIGO

Deésy ezt megelőzően ugyanis rendszeresen különböző nagyságrendű összegeket követelt Mittelmayertől, mert tudott a férfi egy büntetőügyéről és azzal zsarolta, hogy ezt nyilvánosságra hozza. Mittelmayer ebben az időben önkormányzati képviselő volt.

A vádirat szerint Benczéné és Mittelmayer együtt ment el Torgyán Attila lakásához. A lakásban pedig Beczéné átadta a pénzt. Benczéné azonban ezt tagadja. Az ügyvéd arról számolt be a bíróságon, hogy a pénz átvétele után különváltak Mittelmayerrel, és ő nem vitte ki a pénzt az épületből, azt még a liftben odaadta a harmadrendű vádlottnak.

"Gyerekes dolog volt ez a színjáték, nem gondoltam át" - mondta Benczéné a bíróságon. Ugyanakkor a bíró szerint ügyvédként tudnia kellett, hogy még színleg sem tehet ilyesmit. Benczéné azzal mentegette magát, hogy Mittelmayer jó ismerőse, rajta akart segíteni, miután megzsarolta őt Deésy. Ezzel kapcsolatban azonban egy ellentmondásra derült fény a bíróságon: Torgyán Attila gyerekkori barátja volt Benczénének, a poltikus fiát azonban kellemetlen helyzetbe hozta.

Deésy Géza, aki szintén vádlott az ügyben, nem kívánt vallomást tenni a bíróságon. A nyomozás során azonban azt mondta, hogy azért találta ki, hogy kenőpénzt adjanak Torgyán fiának, hogy ezzel bizonyítsa: az FVM-ben csak korrupcióval lehet elintézni, hogy nyerjen egy pályázat. Korábban ugyanis többször is adtak be pályázatokat, de nem tudtak nyerni.

Mittelmayer Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja zavaros, sokszor érthetetlen vallomásában nem tudott magyarázatot adni az ügyben betöltött szerepére. Azt mondta ugyanis, hogy a hárommillió forint, amiről a hagfelvételen beszélnek, nem konkrét pályázat kapcsán merült fel. Deésy viszont korábban azt mondta, hogy egy agrárparkot akartak megvalósítani, és a pályázat kedvező elbírálásához kellett volna Torgyán Attilát lefizetni az összeggel. Mittelmayer arra sem tudott egyértelmű választ adni, hogy Benczéné miért kapott tőle hárommilliót. A pénzt ugyanis ő vitte az Agrárpark Kht. irodájába. Először azt mondta, nem is kenőpénzről volt szó, Benczéné pedig azért kapott pénzt hogy aztán visszadja. Végül, miután a bíró félbeszakította a tárgyalást és a vádlott konzultált ügyvédjével, újabb változattal állt elő. Azt mondta: azzal, hogy látszólag belementek a kenőpénz átadásába, akarták ezt az összeget - ami emlékezete szerint csak 1-2 millió volt, biztosan nem 3 - megmenteni. Deésy ugyanis biztosan másra költötte volna az összeget, nem közös cégük tartozásainak kifizetésére.

A negyedrendű vádlott, Mittelmayer Ferencné - aki jelen volt amikor a kenőpénz átadásáról egyeztetett Benczéné, Deésy és férje  - nem tett vallomást. 

A kazetta-ügyet a Népszava robbantotta ki, amikor 2001. január 29-én közölte annak a hangfelvételnek szövegét, amelyet Deésy Géza vállalkozó rögzített és juttatott el a napilapnak. E szerint négyen arról egyeztettek, miként kellene eljuttatni Torgyán Attilának - a volt kisgazda elnök Torgyán József fiának - hárommillió forint kenőpénzt. Az összeggel állítólag arra akarták rávenni a kisgazda elnök fiát, hogy édesapjánál járjon ki Deésy Géza vállalkozó számára százmilliós nagyságrendű megbízást.

A vádirat szerint Benczéné dr. Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának volt kisgazda delegáltja, aki a pénzt továbbította volna, hivatali befolyással való üzérkedést követett el. Három vádlott-társa, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és Mittelmayer Ferencné szintén részt vettek a megbeszélésen, őket bűnsegédként elkövetett befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyészség. Torgyán Attila ellen a nyomozást bizonyítottság hiánya a vádemelés előtt megszüntették.

Torgyán Attila korábbi nyilatkozataiban többször visszautasította, hogy kenőpénzt fogadott volna el. Az ORFK ennek ellenére 2001-ben gyanúsítottként hallgatta ki Torgyán Attilát. A gyanú szerint ugyanis Torgyán Attila 3 millió forintot kapott az ügyvédnő közvetítésével Deésytől azért, hogy egy pályázat kedvező elbírálása érdekében közbenjárjon Torgyán Józsefnél. Később, mivel a rendőrök a gyanút nem tudták bizonyítani, megszüntették ellene az eljárást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK