Lehetséges, hogy a börtönben fogják megtartani a jelenleg előzetesben lévő kunszentmiklósi képviselő esküjét. A bíróság ugyanis várhatóan nem fogja engedélyezni, hogy a képviselő lakóhelyén tartsák meg az eseményt. Mivel az esküt csak a képviselő-testület jelenlétében lehet letenni, ezért a többi képviselőnek kell majd bevonulnia a börtönbe. A férfit csalással és vesztegetéssel vádolják, de a vádiratban az is szerepel, hogy fajtalankodni akart két fiatalemberrel. A kunszentmiklósi polgármester minden követ megmozgat a képviselő érdekében.

Ha továbbra is előzetes letartóztatásban marad a csalással és vesztegetéssel vádolt kunszentmiklósi képviselő, akkor várhatóan csak Kecskeméten, a megyei bíróság vagy a büntetés-végrehajtási intézet épületében teheti le képviselői esküjét - mondta az [origo]-nak Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke. Mivel az eskü csak akkor érvényes, ha azon a testület többi tagja is részt vesz, így M. Árpád képviselőtársainak várhatóan a megyeszékhelyre kell utazniuk, hogy megjelenhessenek az eskütételen, amelyet Kunszentmiklós polgármestere kezdeményezett.

Csak temetésre és esküvőre engedik haza az előzetesben lévőket

Bodóczky hozzátette, ha a bíróság úgy dönt, hogy nem hosszabbítja meg M. Árpád előzetes letartóztatásának időtartamát - amely január 16-án jár le -, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a képviselő Kunszentmiklóson tehesse le az esküt. A bíróság az elkövetkezendő napokban dönt arról, hogy meghosszabbítja-e a képviselő előzetesben tartását.

A bíróság elnöke ugyanakkor elmondta, előzetes letartóztatásban lévő személyek számára csak akkor szokták engedélyezni az eltávozást, ha halaszthatatlan ügyről - például temetésről vagy éppen esküvőről - van szó. Bodóczky szerint a képviselői eskütétel nem számít ilyen ügynek.

Csalás, vesztegetés és orális szex

M. Árpádot - aki a Fidesz és az MDF jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon - még az október 20-i szavazás előtt vették őrizetbe. A jelöltet végül nagy többséggel választották meg a kunszentmiklósi képviselő-testület tagjává, az előzetes letartóztatás miatt azonban nem tudott részt venni az önkormányzat munkájában. Mivel esküjét nem tette le, ezért tiszteletdíjat sem kapott.

A képviselő ellen csalás és vesztegetés miatt indult eljárás, a napokban elkészült vádiratban azonban az is szerepel, hogy a férfi fajtalankodásra akart rábírni két fiatalembert. A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség azzal vádolja M. Árpádot, hogy Kiskunsági Ifjúsági- és Kulturális Egyesület elnökeként azt ajánlotta a szervezethez jelentkező polgári szolgálatos fiatalembereknek, hogy ha nem tartanak igényt a nekik járó pénzre, akkor nem kell tényleges munkát végezniük.

Mivel az ügyészség szerint M. Árpád a helyi munkaügyi központtól felvette a polgári szolgálatos fiatalok után járó összeget, ezért a képviselőt vesztegetés mellett csalással is vádolják. A vádhatóság állítja, 2000 szeptembere és 2002 októbere között 16 alkalommal fordult elő ilyen eset, és a képviselő összesen 1 050 000 forintra tett szert ezek során.

A vádiratban az is szerepel, hogy M. Árpád két jelentkező esetében nem a munkaügyi központtól érkező pénzt kérte, hanem szexuális ajánlatot tett nekik. A képviselő arra kérte a fiatalembereket, engedjék meg neki, hogy orálisan kielégítse őket - állítja az ügyészség. M. Árpád egyébként korábban már két alkalommal is állt bíróság előtt - tudta meg az [origo] a megyei főügyészségtől. Ezek kisebb horderejű ügyek voltak - csalás, valamint rágalmazás -, amelyek során a képviselőt próbára bocsátotta a bíróság.

A polgármester minden követ megmozgat

Kunszentmiklós polgármestere, Bődi Szabolcs - aki szintén a Fidesz és az MDF jelöltjeként nyerte el a posztot - kezdeményezte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél, hogy a tavaly október óta csalás és vesztegetés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő M. Árpád letehesse képviselői esküjét. Bődi az [origo]-nak elmondta, tervei szerint M. Árpád január 16-án tenné le esküjét képviselőtársai előtt Kunszentmiklóson. A polgármester ugyanis arra számít, hogy az előzetes letartóztatás időtartamát - amely január 16-án ér véget - nem fogják meghosszabbítani, és a képviselő hazatérhet.

A polgármester azt is kezdeményezte az ügyészségnél, hogy a képviselőt ne tartsák tovább előzetesben. Bődi levelében személyes felelősséget vállalt arra, hogy a szabadon engedett képviselő nem fog kibújni a tárgyalás alól.

Bődi az [origo] kérdésére elmondta, nem tud arról, hogy M. Árpád orális szexet kezdeményezett volna két polgári szolgálatra jelentkező fiatalembernél. A polgármester tudomása szerint a vádiratban nem szerepel ez az állítás. Bődi hozzátette, a település közvéleménye szerint M. Árpád ellen koncepciós eljárás zajlik.

Az ügyészség meghosszabbítaná a fogvatartást

A képviselői eskütétellel kapcsolatban Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese az [origo]-nak elmondta, a polgármester megkeresését továbbították a megyei közigazgatási hivatalnak. A hivatal válasza szerint a jelenleg előzetesben lévő M. Árpád kizárólag a képviselő-testület többi tagja előtt teheti le esküjét. Szabó elmondta, az ügyészség nem látja akadályát annak, hogy a képviselő - akinek ügyében még nem született ítélet, ezért nem tekinthető bűnösnek - letegye az esküjét. Miután azonban már megtörtént a vádemelés, ezért már nem az ügyészség, hanem a bíróság az illetékes az ügyben - tette hozzá Szabó.

A főügyészhelyettes a kunszentmiklósi polgármesternek a képviselő szabadon engedésével kapcsolatos kérelméről elmondta, a büntetőjog nem ismer ilyen jogi lehetőségeket. Szabó hozzátette, az ügyészség kérelmezte a bíróságnál M. Árpád előzetes fogva tartásának meghosszabbítását.