Állandóan büntetik a mozgássérült autósokat

Rendszeresen megbüntetik az ingyenes parkolási engedéllyel rendelkező mozgássérülteket, ezért az egyik mozgássérült-szervezet elnöke pert indított a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás ellen. A társulás a büntetéssel próbálja kiszűrni a hamis igazolvánnyal parkolókat, a mozgássérültek azonban sérelmezik, hogy nekik kell bizonyítani jogosultságukat.

Rendszeresen fizetési felszólítást helyez el az ingyenes parkolási engedéllyel rendelkező mozgássérültek autóján a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás, ezért a társaságot beperelte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. A parkolási társaság a büntetéssel próbálja kiszűrni azokat, akik jogtalanul veszik igénybe a mozgássérülteknek járó ingyenes parkolást, ezért inkább mindenkit megbüntetnek, majd azoktól, akik igazolják jogosultságukat, nem szedik be a büntetést - mondta az [origo]-nak Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke. A mozgássérültek azt sérelmezik, hogy nekik kell bizonyítaniuk, hogy valóban jár nekik a kedvezmény, és nem a parkolási társaságnak indokolni, hogy miért büntette meg őket.

A több kerületben előforduló problémára ezzel a perrel próbálja felhívni a figyelmet a MEOSZ elnöke, és azt kéri a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, hogy mondja ki az eljárás jogtalanságát. Körülbelül egy évvel ezelőtt az állampolgári jogok biztosa már jogsértőnek mondta ki a parkolási társaságok gyakorlatát, de semmi nem változott - mondta Hegedűs Lajos, aki azt is hozzátette: néhány kerületben, például a hetedik kerületben nincsenek ilyen problémáik. A beperelt parkolási társasággal és több önkormányzattal is egyeztettek korábban, de nem jutottak eredményre. Hegedűs szerint a megoldást az Európa Unióban is használatos hologramos kártya bevezetése jelentené, ezt a kártyát tennék ki a mozgássérültek autójuk szélvédőjére. Ez megbízhatóbb, kevésbé hamisítható okmány a jelenleginél, ezt valószínűleg elfogadná mindegyik parkolási társaság.

A kék mozgássérült-igazolványt nagyon sokan hamisítják, már több esetben feljelentést tettünk a jogtalan használók ellen - mondta az [origo]-nak Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. igazgatója, aki elismerte, hogy a hamisítványokat csak a fent említett módszerrel tudják kiszűrni. Az igazgató azt is hozzátette: aki egyszer igazolja kártyájának érvényességét - ami csak az igazolvány belső oldalán szerepel - többször nem kell bemutatnia az igazolványt. A parkolási társaság is egyetért azzal, hogy a hologramos kártya bevezetése és egy ehhez kapcsolódó megbízható adatbázis megoldaná a problémát. Az igazgató hozzátette: jelenleg a Nagykörúton parkoló autók 17 százaléka kék mozgássérült-igazolvánnyal parkol, miközben általában 50 parkolóhely közül kettőt, vagyis a helyek 4 százalékát kell elkülöníteni mozgássérülteknek.