Nincs többé házi és bukás a kisiskolásoknak

Óriási szerencséjük lehet az alsó tagozatos általános iskolásoknak. Az Oktatási Minisztérium tervei szerint ugyanis az általános iskola első négy évében a jövőben nem lehetne írásbeli házi feladatot adni hétvégére, munkaszüneti napokra és a tanítási szünetekre. A rossz tanulóknak igazán jó hír, hogy az alsósokat nem lehet majd megbuktatni sem.

Sipos János, az Oktatási Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára a Népszabadságnak elmondta: azt szeretnék, hogy az alsó tagozatos diákok terhelése alkalmazkodjék életkorukhoz, vagyis ne kelljen a szünetekben is folyton az iskolai feladatokkal foglalkozniuk. Ezért 2004-től jelentősen csökkentenék a kisiskolásokra háruló terheket. Az oktatási tárca elképzelései szerint az általános iskolai tanulmányaikat 2004 szeptemberében megkezdő tanulóknak negyedik osztályos korukig nem lehetne majd írásbeli házi feladatot föladni szombatra és vasárnapra, tanítási szünetre, valamint munkaszüneti napokra. A tárca egyik legérdekesebb javaslata, hogy az általános iskola első négy osztályában nem lehetne megbuktatni senkit. - A gyermekek eltérő ütemben fejlődnek: a lassabban érőknek, a hátrányos helyzetűeknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy a bukás kudarcélménye nélkül juthassanak el a negyedik osztály végéig - magyarázta a módosítás okait Sipos a Népszabadságnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki úgy végezhetné el az általános iskolát, hogy még olvasni sem tud: negyedik végén döntik majd el, hogy a diák átléphet-e ötödikbe, vagy újra kell járnia a negyediket.

További változás lesz, hogy az első négy osztályban csak tanítók foglalkoznak majd a gyerekekkel. Ötödikben és hatodikban legfeljebb az órák felét lehet majd szaktárgyak oktatására fordítani. A tárca ezzel azt az időszakot szeretné meghosszabbítani, amikor a készségek, képességek kialakítása történik. A szakemberek reményei szerint így könnyebben alakulnak ki a továbbtanuláshoz szükséges alapkészségek.