Valamennyi egészségügyi intézmény problémája az orvosi műszerek elavultsága, ezért a fenntartóknak lépéseket kell tenniük a berendezések cseréje érdekében - áll az Állami Számvevőszék 28 kórház és klinika működéséről szóló jelentésében. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy csökken a betegforgalom az egyházi tulajdonban lévő kórházakban.

A hazai egészségügyi ellátórendszer egyhatodára kiterjedő számvevőszéki vizsgálat az 1999 és 2001 közötti időszakot vizsgálta, és arra kereste a választ, hogy az egészségügyi finanszírozásban bekövetkezett változások hogyan befolyásolták az intézmények gazdálkodását. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmények egyre több beteget láttak el mind rövidebb idő alatt, javult az ágykihasználtság, illetve az átlagos ápolási idő a vizsgált három év során.

A költségcsökkentési technikák a gyógyszergazdálkodásban elsősorban a beszerzésekben működnek jól, a felhasználás területén azonban már hiányzik az orvosok, a gyógyszerészek és a gazdasági szakemberek együttműködése. A jelentés megállapította azt is, hogy valamennyi kórház problémája az orvosi műszerek elavultsága, ezért a fenntartóknak lépéseket kell tenniük a berendezések cseréje érdekében.

Az Állami Számvevőszék utal arra, hogy az egészségügy területére jellemző alacsony bérszínvonal ellentmondásban van a magas színvonalú képzettséget és szakmai ismereteket követelő betegellátási tevékenységgel.

Az ÁSZ többek között azt javasolja az intézményvezetőknek, hogy a kórházak a betegek várakozási idejének csökkentése érdekében vezessék be az előjegyzés rendszerét. A kormány legfontosabb feladata az egészségügy terén, hogy pontosítsa a gyógyító-megelőző ellátást végző egyetemi klinikák felügyeletével és szakmai koordinációjával kapcsolatos rendelkezéseket.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy csökken a betegforgalom az egyházi tulajdonban lévő kórházakban. A számvevőszék azt javasolja a kórházakat fenntartó egyházaknak: elemezzék havonta az intézményeik likviditási helyzetét, és gondoskodjanak arról, hogy a kórházakban rendszeresen kerüljön sor szakszerű felügyeleti ellenőrzésre.