A felelős vezetők nyilatkozatai szerint az ország és a somogyi térség felkészült az amerikai arabok taszári kiképzésével járó esetleges veszélyekre. Készenlétbe helyezték a terrorelhárítókat, a katasztrófavédelem egyebek mellett feltérképezte a veszélyforrásokat. A kaposvári polgármester ugyanakkor szerdán bírálta a védelmi szerveket, mire a Somogy Megyei Védelmi Bizottság közölte: nem szerencsések az ilyen nyilatkozatok. A kiképzés már január végén megkezdődhet.

Két héten belül 700-ra növekszik a jelenleg 25 fős kiképzési kötelék száma a taszári bázison, ahol hamarosan tolmácsolással és egyéb, közbiztonsággal összefüggő feladatokra képezik ki az amrikai hadsereg 3000 arab tagját. A kiképzők várhatóan január végére már készen állnak a kiképzésben résztvevők fogadására. Az első hetekben ők maguk sem hagyhatják el a bázist. Erről szerdán tájékoztatta a kaposvári polgármestert az a két amerikai tiszt, akik a kiképzéssel kapcsolatos tájékoztatást kapták feladatul. Az amerikaiak mellett egy magyar tájékoztatási tiszt is dolgozik majd, a munkát a jövő héten kezdik.

Szita Károly polgármester - szintén szerdán - élesen bírálta a központi szerveket, mivel úgy ítélte meg, hogy a felelős döntéshozók Kaposvár biztonságát nem tartják elég hangsúlyosnak. Szita szerint a rendvédelmi szervek - rendőrség, katasztrófavédelem - országos vezetői kérése és az elfogadott meghívás ellenére nem keresték fel, és nem tájékoztatták a Kaposvár biztonsága érdekében megtett és várható intézkedésekről.

A bírálatra Koncsek Antal ezredes, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság titkára csütörtökön reagált egy közleményben, amely szerint nem szerencsés, ha a megyei védelmi bizottság hatáskörét és felkészültségét megkérdőjelező nyilatkozatok látnak napvilágot. Az ezredes szerint Szita Károly a Somogy Megyei Védelmi Bizottság álláspontjával és tájékoztatásával ellentétesen nyilatkozott Taszár és a térség, így Kaposvár biztonságát illetően. Koncsek szerint Szita Károly szerdán azt közölte Kaposvár biztonságát illetően: "saját kezünkbe kell vennünk sorsunk irányítását".

Fokozott készültségben a terrorelhárítók, megerősített rendőrjárőrök

Kaposváron a polgármester, mint a helyi védelmi bizottság elnöke vezetett be különböző intézkedéseket. Ezek szerint a kaposvári rendőrség sűrűbben ellenőrzi a nagyobb forgalmú közterületeket, bevásárlóközpontokat, szórakozóhelyeket. Készenléti szolgálatot rendelt el a tűzoltóságnál, vagyis legalább egy tűzoltóautónak kell teljes felszereléssel és személyzettel együtt állandóan a városban tartózkodni, hogy szükség esetén azonnal bevethető legyen. A polgármester ezen felül jövő hétre összehívta a helyi védelmi bizottságot, hogy áttekintsék, és ha szükséges, kiegészítsék az országos hatáskörű szervek intézkedéseit.

Az ORFK intézkedési tervet dolgozott ki, melynek keretében már a határon megkezdik az ellenőrzéseket, és a fővárosban fokozott készültségbe helyezték a terrorelhárító szolgálatot. Létrehoztak egy vészhelyzeti koordinációs egységet is, amely képes az esetleges problémák kezelésére, és felkészültek minden rendkívüli helyzetre. Taszáron szintén fokozott készültséget rendeltek el, 24 órás járőrszolgálatot tartanak a bázison kívüli területeken. A járőrök között megerősített egységek, és speciális feladatokra kiképzett rendőrök is lesznek. Nem észrevehető módon, de folyamatosan felügyelik az óvodákat, iskolákat és a szórakozóhelyeket - közölte szerdán Hatala József az ORFK közbiztonsági főigazgatója.

A katasztrófavédelem a kaposvári igazgatóságán veszélyhelyzeti központot alakított ki, felülvizsgálták a védelmi tervrendszereket és adatbázisokat, feltérképezték a lehetséges veszélyforrásokat, emellett felvették a kapcsolatot a közüzemi szolgáltatókkal és egyéb biztonsági cégekkel, akikkel a jövő héten egyeztetnek - közölte Muhoray Árpád, a katasztrófavédelem megbízott vezetője.