Legalább százféle, engedély nélküli gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt lehet rendelni az interneten, amelyek mellékhatását egyetlen hatóság sem vizsgálta - tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI). Kapható olyan szer is, amelyet már Németországban betiltottak, mert gyaníthatóan több ember halálát okozta.

A magyar internetes hirdetések között találtak olyat, amely úgynevezett kavakavatartalmú készítményt ajánl, amely gyaníthatóan több ember halálát okozta, Németországban betiltották - mondta a Magyar Nemzetnek Balázsné Molnár Borbála, országos tiszti főgyógyszerész. Az OGYI ugyan nem talált gyógyszert a hazai internetes hirdetések között, de Nyugat-Európából ezt már többször jelezték: azokat az orvosságokat akár a magyar vásárlók is megrendelhetik.

Egy svájci szaklap nemrég arról számolt be, hogy egy - a világhálón is beszerezhető - illegálisan forgalmazott Ephedra növényből készült szernél koffeinszennyezettséget állapítottak meg.

A tiszti főgyógyszerész szerint nemcsak azért veszélyes a hálón bármilyen orvosságot, terméket vásárolni, mert annak hatásait általában a hatóságok nem ellenőrzik - mivel a forgalmazó nem kéri -, hanem azért is, mert nincs hozzájuk magyar nyelvű tájékoztató.