A Fővárosi Főügyészségen meghallgatták a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetőjét. A titkosszolgálatok által neonácinak tartott szervezet vezetője tagadta, hogy köze lenne a Németországban betiltott Blood and Honour újfasiszta szervezethez. A titkosszolgálat azonban továbbra is fenntartja azt, hogy vannak bizonyítékaik a neonáci kapcsolatra.

Sódor István fővárosi főügyész az [origo] -nak elmondta, hogy meghallgatták a Vér és Becsület Kulturális Egyesület ügyvezetőjét. A főügyész a meghallgatásról nem árult el részleteket, csak annyit közölt: eredményes és hasznos volt a találkozó. Sikerült ugyanis tisztázni több vitatott kérdést is az egyesület tevékenységével kapcsolatban. A vizsgálatnak ugyanakkor még az elején tart az ügyészség - mondta Sódor.

Domokos Endre János, a Vér és Becsület ügyvezetője a kihallgatásról szólva elmondta, hogy bevitte az ügyészségre az egyesület iratait, ahol elkészítették a szükséges másolatokat, majd kérdéseket tettek fel az egyesület céljairól és tevékenységéről. "Elhangzott, hogy az egyesület a dokumentumok alapján nem végzett túl sok munkát, és figyelmeztettek, hogy ha ezen nem változtatunk, nem működő szervezetté minősíthetnek" - közölte az ügyvezető.

Domokos korábban rágalmazás miatt feljelentést tett. Úgy vélte, hogy valótlanul állítják az egyesületről, hogy neonáci. Szerinte valójában fiatal művészeket támogatnak és semmi közük a Németországban betiltott hasonló nevű Blood and Honour újfasiszta csoporthoz.

Az [origo] információi szerint ugyanakkor a titkosszolgálatok rendelkeznek olyan bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják a Vér és Becsület neonáci kapcsolatait. A Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő álamtitkárságán korábban közölték: a Vér és Becsület feljelentése ellenére fenntartják korábbi állításaikat, de érdemben nem reagálnak a feljelentésre.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár korábban arról számolt be az MTI-nek, hogy a rendelkezésére álló információk szerint az egyesület volt a sződligeti, Fehér karácsony névű találkozó egyik szervezője. Domokos erre közleményben reagált, amely szerint nyugodt lelkiismerettel állnak a Nemzetbiztonsági Hivatal által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat elé, mert nincs szégyellnivalójuk, és a hatályban lévő törvényeket, illetve az alkotmányt tiszteletben tartották.

Domokos korábban közölte azt is, hogy egyesülete még tavaly októberben engedélyt kapott arra, hogy február 1-jén megemlékezést tarthasson a budai Várban. Az [origo] kérdésére, hogy valóban rendelkezik-e érvényes területfoglalási engedéllyel a Vér és Becsület, az ORFK többszöri megkeresés ellenére, hétfő óta nem reagált. Ahogy arra sem reagáltak, hogy pontosan milyen törvényes eszközökkel akarnak fellépni a szélsőséges csoportosulások ellen. Korábban ugyanis Lamperth Mónika belügyminiszter, Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár és Salgó László országos rendőrfőkapitány is azt mondta: minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőségesek rendezvényeinek megtartását.