A Fidesz az SZDSZ közeli cégekről kérdezi Medgyessyt

A Fidesz arra vár választ a miniszterelnöktől, hogy miért SZDSZ-hez közeli cégek kapnak sorra megbízást a Miniszterelnöki Hivataltól különböző, a kormányzattal kapcsolatos feladatok elvégzésére.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: tudni szeretné, hogy eddig összesen hány megbízást kaptak a kormánytól az SZDSZ választási kampányában aktív szerepet vállaló cégek, és a "kormányzati hála" mennyibe kerül az adófizetőknek.

Áder János elmondta, hogy az EU-kommunikációs közalapítvány kuratóriuma által meghirdetett pályázaton nyert Geszti Péter cége. "Hol az arcátlanság határa?" - tette fel a kérdést Áder.

Kitért arra is: a hallgatói információs központ igazgatója egy olyan fiatalember lett, akinek még nincs diplomája és egy "SZDSZ közeli cég" ügyvezetője. "Nem zavarja Medgyessy Pétert, hogy ez a fiatal igazgató egyik cégtársának adott állami megrendelést?" - firtatta a Fidesz frakcióvezetője.

Áder tudni szeretné azt is, hogy miként kaphatott megbízást Braun Róbertnek, az SZDSZ egykori kabinetfőnökének cége a kormány egyes kiemelt programjaival kapcsolatos stratégiai tervezés, tartalmi kidolgozás és az azokkal kapcsolatos kommunikációs feladatok elvégzésére a MeH-től. "Nem gondolja-e Medgyessy Péter, hogy alkalmatlan egy ország vezetésére az a kormány, amelyik külső szakértőket bíz meg azzal, hogy kiemelt stratégiai programjait megtervezze, tartalmilag kidolgozza" - érdeklődött a politikus.

Elmondta, hogy a MeH a pályázatot nyílt eljárás mellőzésével bonyolította, Braun Róbert pedig annak idején együtt szerkesztette a Café Babel című folyóiratot és jelenleg is szoros barátságban áll Keszthelyi Andrással, a kormányzati kommunikációs központ vezetőjével. Áder tudni szeretné, a kormányfő indít-e vizsgálatot annak kiderítésére: vajon Gál J. Zoltán kormányszóvivő helyettese, Keszthelyi András járta-e ki a több mint 30 millió forintos megbízást Braun Róbert számára.

A politikus szavaiból kiderült: összeférhetetlennek tartja azt is, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint Braun Róbert a MeH tulajdonában lévő Millenáris Kht. felügyelőbizottságának szintén tagja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK