A kormány nem enged az államfőnek

Változatlan formában, februárban újból az Országgyűlés elé terjeszti a kormány a szociális törvénycsomagot. A szociális miniszter annak ellenére nem változtatott törvényen, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök a parlament által decemberben elfogadott jogszabályt nem írta alá és megfontolásra visszaküldte azt a Országgyűlésnek.

Változatlan formában terjeszti az Országgyűlés elé a szociális törvénycsomagot a kormány. Várhatóan február első hetében , rendkívüli ülésen tárgyalja újra a parlament a jogszabályok tervezetét - mondta a pénteki kormányülés után Csehák Judit szociális miniszter.

A parlament egyszer már tárgyalt a törvénycsomagról és meg is szavazta azt. Mádl Ferenc köztársasági elnök viszont nem írta alá, így nem lépett hatályba a jogszabály. Az államfő még decemberben felkérte az Országgyűlést, hogy a lehető leghamarabb tűzze napirendjére a törvények újratárgyalását.

Az államfő azt kérte az Országgyűléstől, hogy a törvény által lehetővé tett juttatásokat visszamenőleges hatállyal határozzák meg, hogy egyetlen kedvezményezett se szenvedjen hátrányt. Szerinte ugyanis a bevezetendő szabályozás hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

A köztársasági elnök aggályaira utalva a kormányszóvivő korábban azt mondta: éppen a törvénymódosítás teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok az egyházi fenntartók részére is teljes körben biztosítsák az ellátás költségének fedezetét. Hozzátette: erről a történelmi egyházak képviselői több alkalommal tájékoztatást kaptak a döntéselőkészítés folyamatában.

Emellett Csehák Judit egészségügyi és szociális miniszter is azt közölte korábban, hogy a szociális törvénycsomag valamennyi intézkedését jónak tartja, ezért azt javasolja, hogy a kormány változatlan formában mielőbb nyújtsa be ismét a parlamentnek az előterjesztést. A tervezett szociális intézkedések ugyanis szerinte nem érintik hátrányosan az egyházi intézményeket, valamint az ott ellátásban részesülőket - mondta a miniszter. Szerinte a tervezett jogszabály-módosítások kizárólag az önkormányzatok számára jelentenek majd kötelezettséget, a szolgáltatók számára szabadon hagyják a mérlegelés lehetőségét.

Csehák Judit elmondta azt is: egy év eleji felmérés alapján a jogszabály-módosítási csomag 34 egyházi szervezetet, illetve összesen 5200 ellátottat érint. Ennek kapcsán sajnálatát fejezte ki, hogy az államfő döntése következtében több mint egymillió ember kedvezőbb ellátása csak később valósulhat meg. Csehák Judit szerint ugyanakkor nincs olyan intézkedés, amelyet a jogszabálycsomag hatálybalépésének késedelme miatt ne lehetne majd visszamenőleges hatállyal érvényesíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK