Havazás: kritikus helyzet Borsodban és Szabolcsban

A legkritikusabb a helyzet Borsod és Szabolcs megyében, ahol folyamatos a hóesés, a Dunántúl déli részén és a nyugati megyékben azonban megszűnt a havazás, ezeken a területeken viszont erős széllökések várhatók. Az ország délkeleti részén 50-60 perces késéssel közlekednek a vonatok; 5-10 perces késések mindenhol előfordulhatnak.

Az esti órákra a legtöbb hó, 10-15 centiméternyi a keleti országrészben várható. Erős hófúvások vannak a Balaton-felvidéken, Veszprém és Vas megye területén a szélerősség 35-40 km/óra. Viharos széllökések várhatók a kora délutáni órákra Bács-Kiskun megye területén is. Borsod és Szabolcs megyében is várhatóan megerősödik a széljárás. Az előrejelzések szerint éjszakára mindenütt megszűnhet a havazás és szombaton már csak futó hózáporok lesznek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyamatosan romlanak az útviszonyok a változatlan hóesés miatt, a régió északi, északnyugati részén az erősebb szél hóátfúvásokat okoz a közutakon. A közútkezelő társaság arra kéri a szabolcsiakat, hogy aki teheti, ne induljon útnak járművével, de ha nagyon szükséges, akkor a főútvonalakat válasszák közlekedésre, ahol a takarítás mellett sózzák is az úttesteket.

A sűrű havazás és a hófúvások miatt 150-200 méterre csökkent a látótávolság az M1-es autópálya lébényi és mosonmagyaróvári szakaszán, Csorna, Kisbér, Zalaszentgrót és Vasvár környékén, a Dunától keletre pedig Eger közelében. Borsodban valamint Kisvárda, Kecskemét és Kiskunhalas térségében is sokat csökkent a látótávolság. Legrosszabb a helyzet Sátoraljaújhelynél és Balassagyarmatnál, ahol csupán 50-100 méterre lehet ellátni. Az autópályák burkolata többnyire havas, hókásás. Valamennyi határállomáson be- és kilépéskor egyaránt csak a hólánccal rendelkező tehergépkocsikat és személyautókat engedik át.

Késnek a vonatok

Forrás: MTI
Hóeltakarítás a kecskeméti vágányokonMTI

Az ország délkeleti részén, főleg Békéscsaba körzetében váltóállítási gondok miatt 50-60 perces késéssel közlekednek a vonatok; 5-10 perces késések mindenhol előfordulhatnak. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a reggeli órákban történt kamionbaleset miatt csak egy vágányon lehet közlekedni, ezért 30-40 perces késéssel kell számolni. A Budapest-Újszász-Szolnok és a Szolnok-Hatvan vonalon 15-20 perces, a Budapest-Miskolc vonalon 10-15 perces késéssel közlekednek a vonatok. Váltólefagyás, váltóállítási gondok miatt Almásfűzítőnél 20-30 perces várakozással indulnak a szerelvények.

Szeged: 20 éve nem volt ekkora hó

Szegeden a mostanihoz hasonló mennyiségű hó 20 év óta nem esett - közölték a hóhelyzetben érintett szegedi és Csongrád megyei társaságok, szervezetek vezetői pénteken. Ennek ellenére folyamatosan tudták biztosítani a közlekedést a kritikus napokban, a mellékutakon és a külterületeken is legalább egy nyomsávon járhatóak az utak. A Szegedi Közterület-fenntartási Kht. saját 16 munkagépe mellé további 32 járművet bérelt hótakarításra külső cégektől. Elmondták, hogy a város utcáin és terein összegyűlt hóhegyeket folyamatosan szállítják el a Tisza árterére, illetve a rakpartra. A szegedi általános iskolák igazgatói nem tartották szükségesnek hószünet elrendelését, mert a tanulók többsége be tudott menni az intézményekbe. A középiskolákban viszont pénteken a bejáró diákokra tekintettel tanítási szünet van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK