Szombaton választják meg az Országos Cigány Önkormányzatot

A január 11-i elektori gyűlésen választják meg az új összetételű Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 53 tagját. Az elnöki posztért legalább hárman indulnak. Az elnököt az önkormányzat választja meg.

Az őszi önkormányzati választásokon roma színekben települési vagy kisebbségi mandátumot szerzett mintegy négy és félezer elektor január 11-én Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában ül össze, hogy létrehozzák a népcsoport országos önkormányzatát. A kisebbségi törvény szerint a legalább 13, legfeljebb 53 tagú - jelenleg a megengedett maximális létszámmal működő - testület megválasztása akkor érvényes, ha a szavazati joggal rendelkezők legalább fele megjelenik. A testület az elnököt a későbbiekben tartandó alakuló ülésén választja meg.

Az OCÖ-t eddig - nyolc éven át - a Lungo Drom és együttműködő partnerei irányították, a leköszönő elnök Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes képviselő. Farkas az [origo]-nak elmondta: csak a helyszínen derül ki, hogy hány jelölt indul. Eredményt a Lungo Drom elnöke vasárnap hajnalra vár.

Az elnöki posztért legalább négyen szállnak versenybe. Újra indul a posztért a jelenlegi elnök, Farkas Flórián. A Demokratikus Roma Koalíció jelöltjeként indul Horváth Aladár miniszterelnöki tanácsadó, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Kövesi Vilmos.

A Demokratikus Roma Koalíciót három cigány tömörülés, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF), a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP) hozta létre azzal a céllal, hogy közös listát állítsanak a január 11-ei elektori gyűlésre. Megállapodásuk értelmében - győzelmük esetén - az MCF és a CSZOSZ 20-20, az MRP 13 helyet kap az új önkormányzatban. A hányadok meghatározása során figyelembe vették az egyes régiók közötti arányokat, így az ott élő romák és a megalakított kisebbségi önkormányzatok számát is.

Két esélyes önálló lista versenyez egymással. A két legerősebb szervezet - a Lungo Drom és szövetségesei, valamint a Demokratikus Roma Koalíció - ugyanis saját, a testületbe választható 53-as létszámot lefedő listát állít. Mindkét nagy csoportosulás a saját győzelmére számít. Farkas Flórián korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, soha ilyen erős nem volt az általa vezetett koalíció, amely ráadásul a független elektorok jelentős hányadának támogatását is élvezi. "Ők ugyanis a józan, kiszámítható, pragmatikus, vidékcentrikus cigánypolitikát fogják támogatni, amit mi kínálunk" - fogalmazott Farkas.

Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció elnökjelöltje már korábbi nyilatkozataiban is a Lungo Drom leváltását, demokratikus és decentralizált, a társadalmi integrációt a középpontba állító romapolitikát, "roma jóléti rendszerváltást" ígért. Ő szintén biztosra veszi az általa vezetett tömörülés szombati sikerét. Arra számít, hogy a szerinte nyolcvan százalékban mögöttük álló független elektorok támogatásával győzelmet aratnak.

A Lungo Drom számára ugyanakkor intő jel lehet, hogy a fővárosi cigány önkormányzatba kizárólag a Magyarországi Roma Parlament és a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége által támogatottak jutottak be.

A Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége (MCDSZ) Farkas Elemér vezetésével csütörtökön együttműködési megállapodást kötött a Cigány Szervezetek Országos Szövetségével (CSZOSZ). A megállapodás értelmében az MCDSZ elektorai a - Demokratikus Roma Koalíciót támogatják a szombati voksoláson, cserébe az új OCÖ 13 szakmai kabinetjében legalább egy-egy helyet kapnak a szervezet képviselői.

KAPCSOLÓDÓ CIKK