Ha a nagy mennyiségű hó gyorsan olvad el, akkor belvízveszéllyel is számolni kell a Körösök vízgyűjtő területén. A vízügyi igazgatóság ezért arra kéri az önkormányzatokat, hogy készüljenek elő egy esetleges áradat elleni védekezésre.

Békés megyében a rendkívüli hideg miatt befagyott a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakasza - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékese az MTI-t hétfőn. Cserkúti Andrásné elmondta: az igazgatósághoz tartozó többi folyó közül a Fehér-Körösön és a Hármas-Körös egyes szakaszain zajlik a jég, míg a Sebes-Körös felső szakaszán és a Fekete-Körösön parti jég húzódik.

Árvízre egyelőre nem kell számítani, mert a Körösök vízgyűjtő területén nincs nagy mennyiségű hó - mondta Cserkúti Andrásné, hozzátéve, hogy hirtelen hóolvadás esetén azonban kisebb áradás előfordulhat.

Szakemberek szerint amennyiben a nagy mennyiségű hó gyorsan elolvad, akkor belvízveszéllyel is számolni kell. A vízügyi igazgatóság ezért arra kéri az önkormányzatokat, hogy szabadítsák fel a hó és a jég fogságából a belvízelvezető átereszeket, valamint készítsék elő azokat a védekező eszközöket - homokzsákokat, lapátokat, szivattyúkat -, amelyek segítségével gyorsan és hatékonyan szembe tudnak szállni az esetleges áradattal.