Nem tudja értékesíteni a Millenáris Kht. a korábban náluk készített felvételeket, mert a filmek egy része számzáras raktárban áll, és az új vezetés nem ismeri a kódot. A művészeti igazgató emellett arra is hivatkozik, hogy a rendőrségi eljárás befejezte előtt nem nyúlhatnak a filmekhez, nem törhetik fel a zárat.

Számzáras raktárban áll a Millenáris Park színházi előadásain készült felvételek egy része, mert az új vezetés nem tudja kinyitni a biztonsági ajtót. A Millenáris Park művészeti igazgatója emellett arra is hivatkozik, hogy még tart a Millenáris Kht. korábbi vezetésének gazdálkodásával kapcsolatos rendőrségi eljárás, ezért nem nyúlhatnak a filmekhez. A titkos raktárban álló 60-70 film valószínűleg az Álmok álmodói kiállításon és néhány, a Millenáris Teátrumban rendezett előadáson készült - mondta az [origo]-nak Derdák András, a park művészeti igazgatója.

A zárt helyiségben tárolt filmek valószínűleg 2002 első felében készültek, amikor a Millenáris Rt. intézte a felvételek készítését - mondta a park művészeti igazgatója. A korábbi időszak filmjei ugyanis nyomon követhetőek, a 77 film közül közel 40-et a közszolgálati televíziók vásároltak meg, a többi nagyrészt egy raktárban áll, körülbelül 10 kazetta pedig hiányzik.

2001 szeptembere és december 31. között a Pentaton Koncert- és Művészügynökség Kft. szervezte a felvételek gyártását, két céget - köztük az Ezüsthajó Kft.-t - megbízva a filmkészítéssel. Lőrinczy György, a Pentaton ügyvezető igazgatója, a Millenáris volt programigazgatója elmondta: a szerződésben vállalt 77 filmet átadták a kht.-nak. A filmek közül 17 a Duna Televízióhoz, 20 darab a Magyar Televízióhoz került, a többi a kht-nál van, de a kht. nem értékesítette azokat. A Duna TV-ben néhány film lement, az MTV-ben a kormányváltás óta egy sem - mondta Lőrinczy.

A két időszak alatt a társaság összesen 500 millió forintot költött a filmek készítésére - hozta nyilvánosságra tavaly nyáron a kht. új ügyvezető igazgatója, Mizsei Zsuzsa. Ez az összeg az állami támogatással működő kht. teljes költségvetésének hatoda volt. Ebből a keretből több mint száztízmillió jutott az Ezüsthajó Kft.-nek, 40 film elkészítéséért.

A Millenáris Kht. gazdálkodása kapcsán hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. A nyomozás azután indult, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt szeptember 24-én feljelentést tett Mizsei Zsuzsa, a Millenáris jelenlegi vezetője. Mizsei szerint a kht. vagyonából - az előző kormány alatt - 1 milliárd forint veszett el. Az ügyben eddig két gyanúsítottat neveztek meg: a Millenáris Kht. volt ügyvezető igazgatóját, Berkecz Máriát, valamint a Miniszterelnöki Hivatal előző közigazgatási államtitkárát, Bártfai Bélát.