"Csúnya és alattomos csapdát állított a jobboldal" a Terror Házával, "amibe balliberális barátaim szépen bele is sétáltak" - olvasható Medgyessy Péter olvasói levelében, amelyet a 168 óra című hetilapnak írt.

A kormányfő a távirati irodának eljuttatott levelében a lap főszerkesztőjének előző heti cikkére reagál. Mester Ákos a korábbi írásban a miniszterelnök által tett - szerinte a jobboldalnak szóló - gesztusokat kifogásolja.

Medgyessy Péter - a Terror Háza Múzeum támogatása kapcsán tanúsított magatartása miatti bírálatra reflektálva - leszögezi: való igaz, hogy a Terror Háza kisajátítása már korábban megtörtént, de ez nem jogalap ahhoz, hogy így is maradjon.

Vélekedése szerint "balliberális barátai" felháborodtak és mindent elvetettek ahelyett, hogy a jóval közösséget vállaltak volna és csak a hamisságot kifogásolnák.

- Ahelyett, hogy arról szóltak volna: bizony pótolni kellene a hiányokat, mert a huszadik század diktatúrái és terrorjai sorából a fehérterrort, a nácizmust, a fasizmust, a holokausztot nem lehet kihagyni - fogalmaz a miniszterelnök. Hozzáteszi: most van lehetőség arra, hogy pótolják azt, ami hiányzik, hogy kibővüljön a múzeum a történelem azon részével is, "amit tisztességes bal- és jobboldali gondolkodó, cselekvő ember gyűlöl és megvet".

- Nem félek attól, hogy racionális lépéseimre (vagy hátralépéseimre?) az ellenfél azt gondolhatja, zsarolható vagyok - fogalmaz Medgyessy Péter, megjegyezve: ennek ellenkezőjét kellőképpen bizonyította.

A miniszterelnök - aki, mint írja, makacsul hisz igazában és stílusa helyességében - biztos abban, hogy "az a mélységes hit és következetesség, amely vezérli, végül elkoptatja az ízléstelenséget és a gyűlölködést".

A miniszterelnök - a Hattyúházzal kapcsolatos megjegyzésekre válaszolva - azt írja: az ügyben nem jogszabályt sértettek, hanem etikát.

- Én ezt sem vagyok hajlandó eltűrni. Csak ez ad erkölcsi alapot arra, hogy a másik oldallal is kemény legyek - áll Medgyessy Péter válaszában. A kormányfő leszögezi: békét akar, de megalkudni nem.

- Nem akarok megalkudni tisztességtelenséggel, kétszínűséggel, a lenyúlással, a törvénytelenséggel, a hatalommal való visszaéléssel - fűzi hozzá, jelezve: ezekre nem tekinti válasznak "az eszeveszett agresszivitást, a jog félretételét vagy éppen a más nézeteket ésszerűtlenül, reflexszerűen elutasító magatartást". Medgyessy Péter úgy fogalmaz: neki ma versenytársai, néha ellenfelei vannak.

- Ellenségemnek nem személyeket, hanem bizonyos viselkedést és gondolkodásmódot tekintek - olvasható a miniszterelnök által a hetilapnak írt levélben.