Mádl Ferenc köztársasági elnök nem támogatná Ladvánszky György MSZP-s delegáltat az ORTT elnöki posztjára, mert nem akar a párthoz erősen kötődő személyt jelölni. Az MSZP ugyanakkor kitart jelöltje mellett. Ladvánszky közölte: nem hisz az igazi független szakemberben, viszont egy szakember képes felülemelkedni a politikai kérdéseken.

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa az [origo]-nak elmondta: hallott arról, hogy a Medgyessy Péter miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök között az ORTT elnökjelöltjéről zajlott egyeztetésen Mádl állítólag aggályait fogalmazta meg Ladvánszky Györggyel, a szocialisták jelöltjével szemben. Ladvánszky az MSZP delegáltjaként jelenleg is az ORTT tagja. Sajtóinformációk szerint a köztársasági elnök azt kifogásolta, hogy a jelölt szorosan kötődik az őt delegáló párthoz.

Újhelyi szerint semmi oka az MSZP-nek arra, hogy a "párton kívüli médiajogász mellől ellépjen". Közölte azt is, hogy a szocialisták nem gondolkodnak más névben, eddig sem volt, és most sincs más jelöltjük a posztra. Hozzátette: mivel csak egy évre választják meg az új elnököt, fontos, hogy ismerje a testület munkáját. 2004-ben ugyanis lejár a jelenlegi testület mandátuma.

Más - szintén MSZP-hez közeli - forrásból ugyanakkor az [origo] úgy értesült, hogy az államfő tartózkodása miatt a miniszterelnök új jelölteket is meg fog nevezni Ladvánszky mellett. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések még folynak, szocialista forrásokból azonban úgy tudni, hogy a jelöltek között lehet Gálik Mihály médiaközgazdász, aki korábban már jelezte, hogy elvállalná a feladatot, valamint Hajdu István, a Magyar Rádió korábbi elnöke.

Az [origo] információi szerint a szocialista politikusok meglepődtek azon, hogy az államfő a miniszterelnökkel folytatott megbeszélések során elzárkózott attól, hogy Ladvánszky legyen az ORTT elnöke. Az MSZP-ben ez azért okozott megütközést, mert a testület korábbi elnöke, Körmendy-Ékes Judit szintén közel állt az őt delegáló párthoz, a Fideszhez.

"Nem hiszem, hogy engem hátrányosan meg kellene különböztetni" - közölte az [origo]-val Ladvánszky. Az ORTT-tag csupán a sajtótól értesült Mádl vele kapcsolatos ellenérzéseiről, mint mondta: erről sem az érintettektől, sem az őt delegáló párttól nem kapott jelzést. Ladvánszky kijelentette: ő szakember, független médiajogász, aki egyik pártnak sem tagja.

"A médiatörvény mondja ki, hogy a tagokat pártok delegálják. Nem hiszek az igazi független szakemberben, hiszen mindenkinek van valami kötődése vagy szimpátiája valamilyen irányban. Azonban ha valaki elnyer egy funkciót, felül kell emelkednie a politikai kérdéseken, és szakmai alapon kell döntenie" - közölte. Hozzátette: szerinte az ő szakmai múltja garancia arra, hogy így legyen.

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT eddigi elnöke december 31-i hatállyal mondott le posztjáról, így január 1-től a maradék négy fővel működésképtelenné vált a testület. Az ORTT elnökét a miniszterelnök és a köztársasági elnök együttesen jelöli. Az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg az elnököt. A képviselők várhatóan február elején üléseznek először.