Elfogultsággal vádolják a hatóságokat a lakásmaffia áldozatai

Csütörtökön megkezdte munkáját a lakásmaffia-tevékenységet feltáró országgyűlési albizottság. Az első meghallgatott - a Sors-Társak Egyesület elnöke - elfogultsággal vádolta a rendőrséget és a bíróságokat az ilyen ügyekben közreműködő ügyvédek, közjegyzők irányában. Kökényesi Antal fővárosi rendőrfőkapitány a rendőrség nevében visszautasította a vádakat, és beszámolt az ügyben folyó eljárásokról.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának november közepén alakult, úgynevezett lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottsága csütörtökön kezdte meg munkáját. A bizottság meghallgatta Török Szabó Erzsébetet, aki a lakásmaffia áldozatai tömörítő Sors-Társak Egyesület elnöke, és Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitányt.

Az érdekvédő egyesület elnöke, aki maga is egy kisemmizett lakástulajdonos,  több sorstársa ügyét is fölvállalva küzd a kisemmizettek érdekeiért. Saját esetéról szólva az albizottság meghallgatásán elmondta, hogy egy kölcsönvételi szerződést kötött egy barátnője kérésére egy Gönczöl Judit nevű közjegyzőnél, ám az aláírt iratról utóbb kiderült, hogy adásvételi szerződés volt. Ennek alapján nagyon gyorsan módosították ingatlanának tulajdoni lapját, minek következtében Török Szabó Erzsébet elveszette tulajdonjogát, majd nem sokkal később, soron kívül kilakoltatták lakásából és az utcára került.

Az elnök tapasztalatai szerint mind a rendőrség, mind az ügyvédek és a bíróságok is elfogultak azoknak az ügyvédeknek és közjegyzőknek az irányában, akik közreműködnek a lakástulajdonosok kisemmizésében. Szerinte a hivatalok - például a földhivatal - is hozzájárulnak ezekhez a visszásságokhoz. Gönczöl Judit közjegyzőről azt mondta Török Szabó Erzsébet, hogy ellene 13-an tettek feljelentést 1999-ben a Magyar Közjegyzői Kamaránál, amely csak 2002 nyarán hozott másodfokon végzést, melynek tartalmát kérésre sem közölték a feljelentőkkel.

Tudomásunk szerint eddig mintegy 250 károsult indított polgári peres eljárást lakásmaffia jellegű ügyekben - közölte Török-Szabó Erzsébet.

A budapesti rendőrfőkapitány, Kökényesi Antal visszautasította az őket ért vádakat. Elmondta, hogy 2001 folyamán 7 esetben továbbították vádemelési javaslattal az ilyen jellegű ügyek iratait az ügyészségre, és 175 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Hozzátette, hogy 177 lakásmaffia jellegű ügyet iktattak, és 151 esetben rendeltek el nyomozást. A rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy je-ben. Jelenleg 66 ügyben folytat nyomozást a lakásmaffia jellegű ügyek kivizsgálására létrehozott Kaptár-csoport, amelyben összesen 85 gyanúsított van, közülük 14-et előzetes letartóztatásba is helyeztek - mondta Kökényesi Antal. Az elkövetők kihasználják az emberek hiszékenységét, jóhiszeműségét, és azt hogy sokan híján vannak az alapvető jogi ismereteknek - mondta az albizottság előtt a budapesti rendőrfőkapitány.

Az albizottság elsősorban a lakástulajdon sérelmére elkövetett cselekményekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni, de az év második felében az önkormányzati tulajdonú bérlakások ügyében is vizsgálódni szeretne. A testület célja, hogy megakadályozza a lakásmaffia jellegű tevékenység további virágzását Magyarországon, és olyan jogszabályi környezetet teremtsen, amely meggátolja a nehéz helyzetbe került emberek kisemmizését. Az albizottság november közepén alakult, a hattagú testületbe az alkotmány- és igazságügyi, az önkormányzati és a rendészeti bizottság delegált képviselőket. A bizottság tevékenységének időtartamát egy évben határozták meg a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK