A Mein Kampf kiadója feljelentette Kertészt Imrét

A Hitler Mein Kampfjának magyarországi kiadója beperelte Kertész Imrét közösség elleni izgatás miatt. A feljelentő szerint az 1945 előtti zsidóságot bántotta kijelentéseivel a Nobel-díjas író.

Közösség elleni izgatás és más vagyon elleni bűncselekmények miatt feljelentés tett Mónus Áron Kertész Imre ellen - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Borbély Zoltán a Magyar Nemzetnek. A feljelentő szerint a Nobel-díjas író a Szombat című folyóiratban olyan kijelentéseket tett az 1945 előtti zsidóságra, amely alkalmas a közösség elleni izgatás vádjának megállapítására.

A feljelentő Hitler főművének, a Mein Kampf magyarországi kiadója, korábban a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségét perelte be, személyiségi jogainak megsértése, becsületének csorbítására alkalmas kifejezések közlése miatt, mivel kiadványukban egy szerző "buta embernek, hihetetlenül önteltnek és paranoiásan megszállottnak" nevezte őt. A bíróság első fokon elutasította akkor a keresetét.

Mónus Áron ellen másfél éve több társával egyetemben közösség elleni izgatás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a Cion bölcseinek jegyzőkönyve terjesztése okán. A világméretű zsidó összeesküvésről szóló, a történészek szerint erősen vitatható hitelességű könyv gyűlöletkeltésre, és a naív olvasók tudati és érzelmi befolyásolására is különösen alkalmas.

KAPCSOLÓDÓ CIKK