Március közepéig megismétlik az OCÖ-választást

Február 16-a és március 12-e között ismétlik meg az Országos Cigány Önkormányzat választását. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön semmisítette meg az OVB Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát, és elrendelte a választás megismételtetését.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) felhatalmazta szombati ülésén az Országos Választási Irodát (OVI), hogy a február 16-a és március 12-e közötti időszakra folytasson egyeztetéseket az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) választásának megismétlésére.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke az ülésen tájékoztatta a testületet a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki határozatáról, amely megsemmisítette az OVB Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát, és elrendelte a választás megismételtetését.

Ficzere elmondta, hogy az OCÖ-választás napján hozott döntésében az OVB iránymutatónak tekintette a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló és a választási törvény hatályos előírásait, amelyek az elektori gyűlés határozatképességét az elektorok felének, plusz egy főnek megjelenéséhez kötötte.

Hozzátette: a választási eredmény jóváhagyásában ugyancsak iránymutatónak tekintette az OVB az LB 1995-ös és 1999-es OCÖ-választás utáni jogalkalmazási gyakorlatát, amikor a bírói testület annak ellenére elutasította az eredménnyel szembeni kifogásokat, hogy az elektori gyűlések nem voltak határozatképesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK