Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉÖDSZ) annak kiderítésére, kit terhel felelősség a Defend Security Kft. veszteségessé tételéért. Az érdekvédelmi szervezet képviselői vasárnap demonstrációt tartottak a Parlament előtt, és átadták petíciójukat a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviselőjének.

A petíció címzettje Medgyessy Péter miniszterelnök, Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, valamint Keller László, a MeH közpénzügyekért felelős államtitkára.

Csánics Sándor, az ÉÖDSZ elnöke a demonstráción a petíciót ismertetve elmondta: a Defend Security Kft. mint Magyarország egyik legnagyobb strukturális hátterű - őrzés-védelemmel, pénzszállítással és pénzfeldolgozással foglalkozó - cége az elmúlt években jól prosperáló vállalkozás volt, jelenleg azonban a kft. sorsa minden szempontból bizonytalan, és 2500 munkahely kerül veszélybe, ha a cég jogutód nélkül megszűnik.

"A kft. 2002. első félévi üzleti eredménye pozitív volt, a második félévtől a nem körültekintő gazdálkodás miatt vált minden szempontból veszteségessé. Ennek célja a vállalat és megbízásainak, eszközkészleteinek mielőbbi, minél olcsóbban történő átjátszása egy külföldi multinacionális társaságnak" - fogalmazott Csánics Sándor.

A szakszervezet tagjai azt követelik: vonják felelősségre a 80 százalékban állami tulajdonú cég vezetői közül azokat, akik szándékosan vagy gondatlanul eljárva "tönkretették a céget". Követelik továbbá, vizsgálják meg, mi indokolta a cég vezetőinek nagy értékű személygépkocsik beszerzését, miközben a munkavégzéshez szükséges páncélgépkocsi-park a végletekig elhanyagolt állapotú. Kérik azt is, hozzák nyilvánosságra, milyen anyagi juttatásokban és végkielégítésben részesülnek a cég vezetői az esetleges felszámoláskor.

Annak kivizsgálását is követelik, kinek áll érdekében, hogy a Defend felszámolása után egy külföldi tulajdonú cég uralja a pénzfeldolgozási piac 90 százalékát, ami monopolhelyzetet teremt, és kiszolgáltatottá teszi a megrendelőket.

Amennyiben értékesítik a Defend Security Kft.-t, az csakis a közbeszerzési eljárás keretében, a kormány "üvegzseb-programjának" megfelelően történjen - fogalmaznak a petícióban. A közbeszerzési eljárás feltételei között szerepeljen, hogy a nyertes az adott üzletágban foglalkoztatott összes Defend-alkalmazottat minimum egy évig a jelenlegi feltételekkel köteles legyen továbbfoglalkoztatni - követelik.

Csánics Sándor elmondta, hétfőn a parlamenti frakcióknál kezdeményezik, hogy szorgalmazzák a vizsgálóbizottság felállítását.