Megválasztották az Országos Szlovén Önkormányzatot

Megválasztották az Országos Szlovén Önkormányzat tagjait vasárnap Szentgotthárdon. A közgyűlés 30 napon belül választja meg az országos önkormányzat elnökét, alelnökét és bizottságait.

Az elektori gyűlésen a 70 elektor közül 54-en jelentek meg, így az ülés határozatképes volt. A 21 tagú közgyűlés megválasztása nyílt jelöléssel és titkos szavazással zajlott. A szavazó urnába végül 52 elektor adta le voksát, érvénytelen szavazat nem volt.

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke a szavazatok összeszámlálása után bejelentette: a választás a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően zajlott le.

Elhangzott, hogy a közgyűlés 30 napon belül választja meg az országos önkormányzat elnökét, alelnökét és bizottságait. A testület tagjai január 24-én a Parlamentben vehetik át megbízóleveleiket.

Az országos önkormányzatba megválasztott tagok többsége Vas megyei, de vannak köztük budapestiek, mosonmagyaróváriak és székesfehérváriak is.

Vas megye hét településén, a Rába-vidéken él a hazai szlovénség háromnegyede. Magyarországon mintegy ötezren vallják magukat szlovénnek.