Szoftverrel akarják kiszűrni a korrupciót

Kedden próbálják ki először azt a most kifejlesztett számítógépes programot, amelyet a későbbiekben a közbeszerzési eljárások során használnának. A szoftverrel - a MeH reményei szerint - vitathatatlan, objektív döntések születnek majd a nagyobb állami pályázatok elbírálásakor.

Az [origo] információi szerint a Miniszterelnöki Hivatal számítógépes program segítségével próbálja meg átláthatóbbá tenni a közbeszerzési eljárásokat. Elsőként autóbeszerzéseken tesztelik a Budapesti Műszaki Egyetem által kifejlesztett számítógépprogramot.
 
Amennyiben a próba során beválik a szoftver, a többi közbeszezési pályázatot is számítógép bírálja majd el. A Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság azt reméli az újítástól, hogy a program segítségével vitathatatlan, objektív döntések születnek.

Korábban ugyanis több közbeszerzési pályázat vizsgálata kapcsán is feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), mert vitatható döntéseket hozott az Orbán-kormány. Többek között a martinsalakos házak, az Országimázs Központ, a Széchenyi-terv pályázatai és a Vám- és Pénzügyőrség közbeszerzései kapcsán állapítottak meg szabálytalanságokat. Ezért csalás, hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás vádjával tett feljelentést a Kehi az ügyekben.

Emellett a Medgyessy-kormány ideje alatt is kiderült: több pályázat esetében vitatható eredmények születtek. Ilyen volt többek között a Hattyúház bérlésére kiírt tender vagy az Országház elé épített ideiglenes műjégpálya ügye is.

A kormány a Hattyúházhoz hasonló esetek megelőzésére az üvegzsebprogram keretében módosít több olyan jogszabályt is, amelyek a közélet átláthatóságát segítik, valószínűleg a közbeszerzési törvényt is. Emellett indulna be az említett szoftver.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK