Hamarosan kormány előtt az önkéntes haderő terve

Két héten belül a kormány elé kerül a szerződéses és hivatásos katonákból álló haderőre való áttérésről szóló előterjesztés. A tárca javaslata szerint 2006 márciusáig kellene az önkéntes hadseregre átállni, és a haderő összesen 45 ezer katonából állna.

A szaktárca korábban közölte: a koncepció szerint 2006 márciusáig kellene az önkéntes haderőre átállni, azonban az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonák behívására. A dokumentum egyebek között kitér arra is: miként lehet elkerülni, hogy ne emelkedjen meg jelentősen azok száma, akik az áttérés közelsége miatt ki akarnak bújni a sorkatonai szolgálat alól.

A honvédelmi tárca összesen 45 ezer - szerződéses és hivatásos - katonából álló haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.

Az önkéntes haderőre való áttérés szerepel a kormányprogramban. A haderő átalakítását a kabinet a ciklus végéig fokozatosan tervezi megvalósítani. Az SZDSZ az üggyel kapcsolatban többször kinyilvánította azt a szándékát, hogy 2005-ben, esetleg 2004-ben legyen az utolsó sorozás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK